HomeΚΟΣΜΟΣΟλοι οι άνθρωποι του Τραμπ -Ποιους θα βάλει στο υπουργικό του συμβούλιο

Ολοι οι άνθρωποι του Τραμπ -Ποιους θα βάλει στο υπουργικό του συμβούλιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, που θα συσταθεί αμέσως μόλις ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει καθήκοντα, έχει μετατραπεί στο αγαπημένο παιχνίδι στην Ουάσιγκτον, με πολλούς να προσπαθούν να μαντέψουν από ποιους θα αποτελείται.

Μία ιδέα, πάντως, έχει ήδη δώσει ο εκκεντρικός μεγιστάνας, καθώς στον νικητήριο λόγο του ευχαρίστησε μία σειρά από «πιστούς» που στάθηκαν δίπλα του, ενώ τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές οι βοηθοί του είχαν ήδη κυκλοφορήσει διάφορα ονόματα.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχει μία λίστα ατόμων που πιθανώς θα αναλάβουν νευραλγικές θέσεις δίπλα στον Τραμπ.

Rudy Giuliani – Γενικός Εισαγγελέας

Ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ προορίζεται για τη θέση του κορυφαίου Εισαγγελέα της Αμερικής.

Ήταν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ενώ έχει δεχτεί κριτική για το stop-and-frisk, μία αμφιλεγόμενη πολιτική ελέγχου ατόμων από την αστυνομία.

Ο Giuliani διετέλεσε και εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και έθεσε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2008, κατέληξε όμως πίσω από τον John McCain και τον Mitt Romney ήδη από τον πρώτο γύρο.

Newt Gingrich – Υπουργός Εξωτερικών

Από τους πιο μαχητικούς συντηρητικούς και από τους πρώτους που υποστήριξαν τον Τραμπ, ο Gingrich είναι γνωστός ως ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες της Αμερικής.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1994, κατάφερε να κερδίσει τον έλεγχο από τους Δημοκρατικούς, ωστόσο εγκατέλειψε την προεδρία λόγω κατηγοριών για δεοντολογικές παραβιάσεις.

Το 2011 έκανε μία αποτυχημένη προσπάθεια να λάβει το προεδρικό χρίσμα.

Reince Priebus -Επικεφαλής Επιτελείου

Μόλις 44 ετών, ο Priebus είναι γνωστός ως ο σύμβουλος για τα του Λευκού Οίκου του νεοεκλεγέντα προέδρου. Ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, λειτούργησε ως γέφυρα με εκείνο το κομμάτι του κόμματος που ντρεπόταν για την επιλογή του Τραμπ ως υποψήφιου της παράταξης. Παράλληλα διατηρεί σχέσεις και με τον Paul Ryan που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος και να καθοδηγήσει τη νομοθετική ατζέντα της νέας διοίκησης.

Chris Christie – Υπουργός Εμπορίου

Αφού η δική του υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών δεν πήγε καλά, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι τάχθηκε στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ. Ο 54χρονος πολιτικός ο οποίος μέχρι στιγμής επιβλέπει τη μετάβαση του νεοεκλεγέντα προέδρου στον Λευκό Οίκο, έχει ακουστεί ότι είναι υποψήφιος για αρκετές θέσεις, κυρίως όμως για αυτή του υπουργείου Εμπορίου.

Στην πολιτική του καριέρα ωστόσο υπήρξε μία ατυχής στιγμή, καθώς ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο για το κλείσιμο μία κεντρικής γέφυρας που συνδέει το Νιου Τζέρσι με τη Νέα Υόρκη, καθώς φέρεται να ήθελε να τιμωρήσει τον τοπικό δήμαρχο.

Ο Christie, πρώτος από τα αριστερά, μαζί με άλλους στο νικητήριο λόγο του Τραμπ

Jeff Sessions – Υπουργός Άμυνας

Γερουσιαστής στην Αλαμπάμα και πιθανώς υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του Πενταγώνου. Στο πρόσωπό του αναφέρθηκε ο Τραμπ κατά τον νικητήριο λόγο του στη Νέα Υόρκη επαινώντας την εξυπνάδα του.

Ο 69χρονος γερουσιαστής υποστήριζε το 2003 την εισβολή στο Ιράκ για την οποία ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι ήταν «ένα τρομερό και ηλίθιο πράγμα».

Συμμετέχει στην επιτροπή της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, στη Δικαστική Επιτροπή και η Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Michael Flynn – Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας

Συνταξιούχος αντιστράτηγος του Αμερικανικού Στρατού, είναι εκείνος που βοήθησε τον Ντόναλντ Τραμπ να έρθει σε επαφή με τους βετεράνους. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ρόλο του ως διευθυντής Άμυνας της Υπηρεσίας Πληροφοριών λόγω των θέσεών του για το Ισλαμικό Κράτος θέμα για το οποίο στράφηκε πολλές φορές ενάντια στη διοίκηση του Ομπάμα.

Steven Mnuchin – Υπουργός Οικονομικών

Ο ίδιος ο Τραμπ είχε αποκαλύψει ότι τον προορίζει για υπουργό Οικονομικών ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι υποστηρικτές του θα δεχτούν ένα πρόσωπο της Wall Street στη θέση αυτή.

Ο Mnuchin έκανε τεράστια περιουσία στα 17 χρόνια που εργαζόταν στην Goldman Sachs, πριν ιδρύσει δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών. Στις επιτυχίες της συγκαταλέγεται το X-Men και το American Sniper.

Οι υπόλοιπες θέσεις κλειδιά

Η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Κέλι Ανν Κόνγουεϊ, που είχε ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των “προεδρικών” προεκλογικών εμφανίσεων του Τραμπ, αξιολογείται ως πιθανή υψηλόβαθμη σύμβουλος στο Λευκό Οίκο.

Ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, που υποστήριξε δημόσια τον Τραμπ, μετά την αποχώρησή του από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων, θεωρείται υποψήφιος για το υπουργείο Παιδείας.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, όπως κι ο Πίτερ Κίνγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος από τη Νέα Υόρκη, θεωρούνται πιθανές επιλογές για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Ο Μάικ Ρότζερς, πρώην πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι πιθανό να αναλάβει τη διεύθυνση της CIA.

Το επιτελείο του Τραμπ, που ασχολείται με την κατάρτιση της λίστας των στελεχών της κυβέρνησης του, έχει σελίδα στο διαδίκτυο (greatagain.gov/), αλλά και λογαριασμό στο Twitter (@transition2017), υποσχόμενο ότι θα παρέχει ενημέρωση για τις επιλογές σύμφωνα με δημοσίευμα του “Politico.”

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση