HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦωτιές στη διαπραγμάτευση: Δύο «ρουκέτες» στην Αθήνα από την Κομισιόν

Φωτιές στη διαπραγμάτευση: Δύο «ρουκέτες» στην Αθήνα από την Κομισιόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιονομικές αποκλίσεις και νέα μέτρα «μυρίζει» η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, πετώντας το γάντι στο υπουργείο Οικονομικών που έχει βασίσει τη διαπραγματευτική του τακτική στη διαφαινόμενη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων.

Όποιος έμεινε στις εκτιμήσεις για υψηλότερα των αρχικών προβλέψεων πλεονάσματα, τόσο για το 2016 όσο και το 2017, μάλλον θέλησε να αποφύγει διακριτικά τις δύο παραγράφους της Έκθεσης Φθινοπωρινών Προβλέψεων, στις οποίες συμπυκνώνεται επί της ουσίας η κόντρα του Κουαρτέτου με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά. Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς; Ότι με τη συμπλήρωση του δεκαμήνου έχουμε υπέρβαση περίπου 2,3 δις ευρώ στα φορολογικά έσοδα, η οποία οφείλεται αφενός στα υψηλότερα εταιρικά κέρδη και στους αποτελεσματικότερους φορολογικούς ελέγχους αφετέρου στην αρχική υποεκτίμηση των εσόδων που θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος αυτής της υπεραπόδοσης μπορεί να επαναληφθεί το 2017 και να καλύψει μέρος της χρηματοδοτικής «τρύπας» του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

«Ρουκέτα» Νο1 από την Κομισιόν: η υπεραπόδοση αυτή ναι μεν υφίσταται, αλλά έχει «απορροφηθεί» από τις υπερβάσεις δαπανών και από τον τομέα Υγείας! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι «τρύπες» στη διαχείριση των κρατικών δαπανών όχι μόνο δεν έχουν «κλείσει» αλλά αντιθέτως εκεί χάνονται οι «αιματηροί» φόροι. Στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει τις υπερβάσεις που θα χρειαστούν για μια ακόμα φορά στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων- τόσο του ΟΑΕΕ όσο και του ΙΚΑ- προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες του τελευταίου τριμήνου, ενώ βάζει από το «παράθυρο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δαπάνες του συστήματος Υγείας και τις νέες οφειλές που έχει δημιουργήσει.

Ποια είναι η δεύτερη διαπραγματευτική γραμμή του οικονομικού επιτελείου στα δημοσιονομικά; Ότι τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να ξεδιπλωθούν σε όλο το εύρος τους από την 1η Ιανουαρίου, υπερεπαρκούν για την επίτευξη πλεονάσματος 1,75% το 2017. Εδώ πέφτει η «Ρουκέτα» Νο2 από την Κομισιόν: Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται όχι μόνο με τις υπερβάσεις δαπανών αλλά και τη μικρότερη απόδοση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος και στο ασφαλιστικό, που ενώ θα πρέπει να αποφέρουν 1,6% του ΑΕΠ στον Προϋπολογισμό, δηλαδή περίπου 2,8 δις ευρώ, έχουν υψηλό δείκτη κινδύνου στην εφαρμογή τους.

Τι μήνυμα στέλνει με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα; Ότι άλλο τα σχέδια επί χάρτου κι άλλο η εφαρμογή τους. Επί της ουσίας αυτό που προβληματίζει τους Ευρωπαίους- και όχι μόνο- είναι κυρίως οι πολυδαίδαλες και σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ απομένουν περίπου 45 ημέρες ως το τέλος του έτους, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι Αποφάσεις και οι Εγκύκλιοι που σχετίζονται με το νέο τρόπο υπολογισμού και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους επιτηδευματίες, ενώ ακόμα και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης «σκιάζεται» από πυκνά νέφη αβεβαιότητας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση