HomeΚΟΣΜΟΣΧίλαρι – Τραμπ: Με το βλέμμα στις 14 πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Χίλαρι – Τραμπ: Με το βλέμμα στις 14 πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tον «τόνο» στις αμερικάνικες εκλογές αναμένεται να δώσουν οι επονομαζόμενες πολιτείες «swing states» (ταλαντευόμενες πολιτείες) με τους δύο μονομάχους, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, να προσπαθούν έως την τελευταία στιγμή να αλιεύσουν την ψήφο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Τα εκλογικά τμήματα σε εννέα Πολιτείες στις ανατολικές ΗΠΑ άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 06:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας).

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στο Κονέκτικατ, την Ιντιάνα, το Κεντάκι, το Μέιν, το Νιού Χαμσάιρ, το Νιού Τζέρσεϊ, την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Βερμόντ και την Βιρτζίνια. Τα εκλογικά τμήματα στις άλλες Πολιτείες πρόκειται να ανοίξουν αργότερα. Οι Αμερικανοί ψηφίζουν επίσης για το Κογκρέσο, για κυβερνήτες, τοπικά συμβούλια, τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους και σε διάφορα τοπικά δημοψηφίσματα.

XILARH - TRAMP

Οι πολιτείες που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχουν παράδοση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά αλλάζουν χέρια ανάλογα με την πολιτική συγκυρία-πραγματικότητα-υποψήφιο.

Οι πλέον κρίσιμες στην εκλογή του 2016 είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, το Νιου Χαμσάιρ, η Βόρειος Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουισκόνσιν.

Η Φλόριντα θεωρείται αποφασιστικής σημασίας. Αν ο Τραμπ χάσει, ουσιαστικά οι πιθανότητές του είναι πολύ περιορισμένες. Αν η Χίλαρι χάσει ίσως σωθεί με νίκη κάπου αλλού. Υπενθυμίζεται ότι η Φλόριντα ήταν η πολιτεία που έδωσε τη νίκη στον Τζορτζ Μπους το 2000 απέναντι στον Αλ Γκορ.

Καθώς Χίλαρι και Τραμπ οργώνουν τα «swing states» -πολιτείες οι οποίες στις τέσσερις προηγούμενες εκλογές έχουν ψηφίσει οι μισές τους Δημοκρατικούς και οι άλλες μισές τους Ρεπουμπλικάνους- όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών διατηρεί σχετικά μικρό, αλλά σταθερό προβάδισμα έναντι του Αμερικανού μεγιστάνα.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι κατά κύριο λόγο λευκοί άνδρες, χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ηλικιωμένοι.

Η Κλίντον έχει με το μέρος της τους Αφροαμερικανούς, τους νέους και τους λευκούς με πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Οι κάλπες κλείνουν τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) και περίπου μέχρι τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) ο νικητής θα είναι γνωστός, εκτός και αν υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές στις επονομαζόμενες «swing states». Τότε η αγωνία παρατείνεται.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα να χάσει ο Τραμπ και να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, όπως -τουλάχιστον- λέει.

Η «μάχη» για τον Λευκό Οίκο: Ποιος θα λάβει τον μαγικό αριθμό των εκλεκτόρων 270;

AMERIKANIKES EKLOGES 2

Κόκκινο – Οι πολιτείες που ψηφίζουν σταθερά Ρεπουμπλικάνους

Πορτοκαλί – Οι πολιτείες στις οποίες έχουν προβάδισμα οι Ρεπουμπλικάνοι

Γαλάζιο – Οι πολιτείες που έχουν προβάδισμα οι Δημοκρατικοί

Μπλε – Οι πολιτείες που ψηφίζουν σταθερά Δημοκρατικούς

Κίτρινο- Οι πολιτείες τις οποίες διεκδικούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι

*Οι αμφισβητούμενες πολιτείες απεικονίζεται με διαγώνιες γραμμές

Οι εκλέκτορες κάνουν τη διαφορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται έμμεσα από τον λαό μέσω των εκλεκτόρων: συνολικά είναι 538 και κατανέμονται στις Πολιτείες ανάλογα με τις έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και βάσει της απογραφής του 2010. Το σύστημα προβλέπει ότι όποιος κερδίσει στην πολιτεία την λαϊκή ψήφο παίρνει όλους τους εκλέκτορες με εξαίρεση το Μέιν και τη Νεμπράσκα, όπου κατανέμονται αναλογικά.

Για την είσοδο στον Λευκό Οίκο απαιτούνται συνολικά 270 εκλέκτορες. Και αν ένας από τους δύο μείνει στους 269; Αν και δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, στην περίπτωση αυτή ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το Κογκρέσο, το οποίο, ως γνωστόν, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω και τους μεγέθους τους, έχουν διαφορά ώρας από την Ανατολική έως τη Δυτική Ακτή. Αυτό σημαίνει ότι οι κάλπες δεν κλείνουν την ίδια ώρα ούτε φυσικά όσοι ψήφισαν περιμένουν τους άλλους που δεν έχουν ψηφίσει.

Επισημαίνεται ακόμη πως την 8η Νοεμβρίου, σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες μπορεί να στηθούν και έξι κάλπες.

Οι πολίτες εκλέγουν πρόεδρο, ανανεώνουν το 1/3 της Γερουσίας (σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία με 54 έναντι 46) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων που σήμερα ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι (247 έναντι 188).

Σε 12 πολιτείες θα εκλεγούν επίσης κυβερνήτες ή και τοπικές αρχές ή θα κληθούν οι πολίτες να απαντήσουν σε τοπικά δημοψηφίσματα.

Αξίζει τέλος να επισημάνουμε -για την Ιστορία- πως δεν υπάρχουν μόνο η Χίλαρι και ο Τραμπ αλλά και άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Γκάρι Τζόνσον του «Libertarian Party», η Τζιλ Στέιν των Πρασίνων, ο Ντάρελ Κασλ του «Constitution Party» και ο ανεξάρτητος Έβαν ΜακΜάλιν.

Σύμφωνα με το CΝΝ και επιφανείς οικονομικούς αναλυτές, η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται μία ανάσα από τον Λευκό Οίκο.

Κατάλογος με τις πολιτείες των ΗΠΑ που πρόσκειται στους Δημοκρατικούς – Ρεπουμπλικάνους

Oι παραδοσιακές πολιτείες που πρόσκεινται στους Ρεπουμπλικάνους

Αλαμπάμα (9), Αλάσκα (3), Αρκάνσας (6), Άινταχο (4), Ιντιάνα (11), Κάνσας (6), Κενάκι(8), Λουιζιάνα (8), Μισισίπι  (6), Μισούρι (10) , Μοντάνα (3), Νεμπράσκα (4), Βόρεια Ντακότα (3), Οκλαχόμα (7), Νότια Καρολίνα (9), Νότια Ντακότα (3), Τενεσί (11), Τέξας (38), Δυτική Βιρτζίνια, (5), Γουαιόμινγκ (3)

ΣΥΝΟΛΟ 157

Πολιτείες στις οποίες έχουν προβάδισμα οι Ρεπουμπλικάνοι 

Τζόρτζια (16), Αιόβα (6), Μέιν (1), Οχάιο (18), Γιούτα (6)

ΣΥΝΟΛΟ 47

Πολιτείες τις οποίες διεκδικούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι

Αριζόνα (11), Φλόριντα (29), Νεβάδα (6), Νεμπράσκα (1), Νιου Χαμσάιρ (4), Βόρεια Καρολίνα (15)

ΣΥΝΟΛΟ 66

Πολιτείες όπου έχουν το προβάδισμα οι Δημοκρατικοί

Κολοράντο (9), Μίσιγκαν (16), Πενσιλβάνια (20), Βιρτζίνια (13), Ουισκόνσιν (10)

ΣΥΝΟΛΟ 68

Πολιτείες που παραδοσιακά πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς

Καλιφόρνια (55), Κονέκτικατ, Ντελαγουέρ (3), DC (3), Χαβάη (4), Ιλινόις (20), Μέιν (3), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιου Τζέρσει (14), Νέα Υόρκη (29), Όρεγκον (7), Ροντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Ουάσινγκτον (12), Μινεσότα (10), Νιου Μέξικο (5)

ΣΥΝΟΛΟ 200

Οι 14 πολιτείες-κλειδιά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα:

AMERIKANIKES EKLOGES 1

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση