HomeΕΛΛΑΔΑΣχέδιο φορολόγησης της «σκιώδους» ενοικίασης καταλυμάτων

Σχέδιο φορολόγησης της «σκιώδους» ενοικίασης καταλυμάτων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με συναρμόδια υπουργεία για τη φορολογική αντιμετώπιση του φαινομένου της «σκιώδους» φιλοξενίας τουριστών σε σπίτια ή σε ιδιωτικές εξοχικές βίλες, κυρίως μέσω ειδικών ιστοσελίδων που προβάλλονται σε όλον το κόσμο.

Όπως αποκαλύπτεται από τον τόμο των 130 σελίδων με τον απολογισμό του έργου του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κυρίου Τρύφωνα Αλεξιάδη, το σχέδιο περιλαμβάνει τις εξής δράσης:

1. Τη δημιουργία μητρώου καταλυμάτων του εκμισθώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τη σύνδεση κάθε καταλύματος με αντίστοιχο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου.

2. Τη σύναψη συμφωνιών με τις διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες στην φορολογική διοίκηση για τα εκμισθούμενα ακίνητα.

3. Τη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια για την εξασφάλιση συμμόρφωσης ως προς το δημιουργούμενο μητρώο.

4. Την επιβολή διοικητικών και φορολογικών προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού συμφώνησαν να προωθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της σκιώδους φιλοξενίας. Το «πακέτο» των προωθούμενων ρυθμίσεων μάλιστα, αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων, όλοι όσοι επιθυμούν να μισθώσουν βραχυπρόθεσμα το ακίνητό τους οφείλουν να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, οι οποίες στοχεύουν στην προάσπιση του υγιούς ανταγωνισμού και στη διασφάλιση ενός ελαχίστου επιπέδου ποιότητας των προς εκμίσθωση ακινήτων.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση