HomeΕΛΛΑΔΑ«Παράθυρο χαλάρωσης» για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά… το 2018 οι αποφάσεις

«Παράθυρο χαλάρωσης» για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά… το 2018 οι αποφάσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Εδώ και τώρα» υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά σε εργασιακά, επιδόματα, και προΰπολογισμό ζητούν οι δανειστές, δίνοντας όμως ελπίδες στην κυβέρνηση για κάποια ελάφρυνση χρέους ή -για πρώτη φορά επισήμως- και για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως φάνηκε στο χθεσινό Eurogroup, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις και, με βάση τις επιδόσεις της, θα κριθεί και η λύση που θα επιλεγεί για το χρέος.

Στο τραπέζι όμως βάζουν, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνον τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Αυτά θα κριθούν τον Δεκέμβριο, αναλόγως και της στάσης που θα τηρήσει το ΔΝΤ. Μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα συνέδεσε με την απόφαση του Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ντάισελμλπουμ μετέθεσαν τις αποφάσεις για το 2018.

«Ισορροπημένη λύση» θέλει η Κομισιόν

Η ελληνική πλευρά, μέσω κύκλων του υπουργού Οικονομικών κυρίου Τσακαλώτου, μιλά για θετικό κλίμα στις συζητήσεις, που θα οδηγήσουν τον Δεκέμβριο σε αποφάσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σε «εξεύρεση λύσης» την ελάφρυνση του χρέους.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος από τις ελληνικές Αρχές σε πολλά ζητήματα» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη «καλή λύση» για την Ελλάδα.

Ό,τι πει το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο

Πιο αποστασιοποιημένος εμφανίστηκε όμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που μετέθεσε τις αποφάσεις για το 2018, όπως και ο κύριος Ντάισελμπλουμ. Ουσιαστικά το τι θα δώσουν ως ελάφρυνση στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι, θα εξαρτηθεί (αμφίδρομα) από τη στάση του ΔΝΤ.

Το παζλ καταγράφεται ως εξής:

-«Είναι αδύνατο να μπορούμε να υπολογίσουμε τις ανάγκες της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση τους χρέους της μεσοπρόθεσμα με βάση τα στοιχεία που θα έχουμε στο τέλος του 2016» είπε ο κύριος Σόιμπλε, εξηγώντας πως «ένα μέρος από τα μέτρα για το χρέος, θα προκύψουν από την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα» είπε. Και τόνισε: «Η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου. Τον Μάιο είπαμε ότι μετά την αξιολόγηση θα κάνουμε ό,τι μπορούμε περαιτέρω. Το 2018 θα συζητήσουμε τα περαιτέρω», συμπληρώνοντας ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε εμείς στο γερμανικό κοινοβούλιο να ψηφίσουμε υπέρ αυτής της διαδικασίας».

-Και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να έχει την πλήρη εικόνα της πορείας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, αν δεν έχει περισσότερα στοιχεία για την στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι στο χρέος. Προέβλεψε πως θα του δοθούν στοιχεία, αλλά δεν θα είναι, όπως είπε, όσο αναλυτικά θα είναι το 2018, που θα γίνει και η τελική συζήτηση για το θέμα.

Άνοιξε όμως και ένα «παράθυρο» για επανεξέταση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα. «Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν στο δεύτερο μισό του 2018 είναι και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018. Ποια θα πρέπει να είναι και πόσο θα πρέπει να αποκλιμακωθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» τόνισε χαρακτηριστικά.

-Ο κύριος Πόουλ Τόμσεν, που μετείχε στη συνεδρίαση ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ότι τον Δεκέμβριο θα παραδώσει νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προς το διευθυντήριο του Ταμείου, για να ληφθούν πριν το τέλος του έτους οι αποφάσεις.

-Και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε την απόφαση του συμβουλίου να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όπως έχουν συμφωνηθεί από τις 25 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αφορά παρεμβάσεις στα επιτόκια των δανείων του EFSF για την επαναγορά χρέους το 2012 , επιμήκυνση της διάρκειας των ESM HFSF στα 32,5 χρόνια και μείωση του μακροχρόνιου επιτοκιακού κινδύνου για την Ελλάδα.

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν όμως πως πρέπει να τελειώσει η β΄αξιολόγηση τον Δεκέμβριο, ώστε αμέσως μετά ή σχεδόν ταυτόχρονα να ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι τις αποφάσεις τους για το ελληνικό χρέος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση