HomeΕΛΛΑΔΑΜοσκοβισί μετά το Eurogroup: Επιθυμητή και δυνατή μια συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο

Μοσκοβισί μετά το Eurogroup: Επιθυμητή και δυνατή μια συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβριο είναι επιθυμητή και δυνατή, σημείωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροποςΟικονομικών της ΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Με την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως η δεύτερη αξιολόγηση συνεχίζεται και η συνεργασία ως τώρα με την Ελλάδα είναι «παραγωγική», τόνισε όμως στη συνέχεια πως η σημαντική ημερομηνία είναι η 5η Δεκεμβρίου όπου και θα γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν πολιτικές αποφάσεις.

Πιο αναλυτικά, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, στο κοινωνικό κράτος, στα εργασιακά και στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και το 2018 έτσι ώστε να γνωστοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Εάν γίνουν αυτά ο πρόεδρος του Eurogroup συμπλήρωσε πως το ΔΝΤ έχει «ισχυρή πρόθεση» να επιστρέψει στο πρόγραμμα της Ελλάδος στο τέλος τους έτους.

Μέχρι σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει αποδεσμεύσει στην Ελλάδα 31,7 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ που προεβλέπετο να δοθούν στηνΕλλάδα σύμφωνα με την συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2015, είπε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σόιμπλε: Συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2018

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε για άλλα μέτρα σε σχέση με το ελληνικό χρέος… Όταν τελειώσουμε με το ελληνικό πρόγραμμα θα δούμε» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητούνταν κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως οι προσδοκίες φαίνεται ότι χτύπησαν στον «τοίχο» που ακούει στο όνομα… Σόιμπλε. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξέκοψε κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο συζήτησης μέτρων που θα προκαλέσουν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και παρέπεμψε τη συζήτηση για μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου το 2018.

Ντάισελμπλουμ: Θέλουμε να δούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί

Στον πάγο έβαλε το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε -πριν την έναρξη της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών- πως οι δεσμεύσεις για το χρέος στο Eurogroup της 25ης Μαΐου είναι αρκετές προς το παρόν και πως «δεν θα υπάρξει περαιτέρω αποσαφήνισή τους μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2018», καθώς τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τους οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας.

«Κοιτάξτε, σήμερα θα ακούσουμε από τους θεσμούς τι ακριβώς έχει γίνει» απάντησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι είναι εφικτό οι Έλληνες να τα καταφέρουν.

«Θέλουμε να δούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και ίσως να μπορέσω να απαντήσω εκτενέστερα αργότερα, αν δηλαδή θα είμαστε έτοιμοι στις 5 Δεκεμβρίου (σσ είναι η ημερομηνία για το επόμενο Eurogroup)» συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως «το επόμενο βήμα θα ήταν το ΔΝΤ να συνεδριάσει μέχρι τέλους του έτους και να αποφασίσει» αν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Τον Μάιο μας υποσχέθηκαν ότι θα λάβουν απόφαση μέχρι τέλος του έτους» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Σήμερα θα δούμε μόνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα απαιτηθούν περισσότερες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά. «Τον Μάιο ήδη είπαμε ότι υπάρχουν πολλά πιθανά μέτρα για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Εξαρτάται από το τι θα γίνει από τώρα μέχρι το τέλος του έτους και εξαρτάται και από τις δεσμεύσεις που θα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα»εξήγησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση