HomeΚΡΗΤΗΕυεργετικές οι βροχές που έπεσαν στην Κρήτη…αλλά η γη «διψάει» κι άλλο-Έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου

Ευεργετικές οι βροχές που έπεσαν στην Κρήτη…αλλά η γη «διψάει» κι άλλο-Έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναμφισβήτητα οι βροχές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο νησί μας αποτέλεσαν “μάννα εξ ουρανού” για τις καλλιέργειες στην Κρήτη, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στους αγρότες.

Ωστόσο όμως μπορεί η γη για λίγο να ξεδίψασε, όμως χρειάζονται κι άλλες ποσότητες νερού, ώστε οι καλλιέργειες να δρομολογηθούν και οι αγρότες να μπορούν πλέον να πουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Το κύριο μέλημα των αγροτών την περίοδο αυτή είναι η ανάπτυξη και ωρίμανση του καρπού, καθώς λόγω της ανομβρίας, που παρατηρείτο σε ολόκληρο το νησί, οι ελιές είχαν ξεραθεί και για δέσιμο του καρπού…ούτε λόγος.

Επίσης ευεργετικές ήταν οι βροχές για τη βλάστηση των ελαιόδεντρων, που μπορεί φέτος να μην αποδώσουν ελαιόκαρπο, αλλά την επόμενη χρονιά, θα καρποφορήσουν.

Τώρα όμως αν βέβαια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, υπάρξουν κι άλλες βροχές σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο στόχος θα επιτευχθεί και πρόκειται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για την απόδοση και παραγωγή των ελαιόδεντρων, καθώς την περίοδο αυτή ξεκινάει η ελαιοκομική περίοδος.

Η βροχή, σύμφωνα με τον αγροτικό κόσμο, είναι πάντα καλοδεχούμενη, αρκεί βέβαια να πέφτει στη σωστή ποσότητα και με το σωστό τρόπο.

Έναρξη ελαιοκομικής περιόδου

Στις 12 Νοεμβρίου ξεκινάει η ελαιοκομική περίοδος σε όλη την Περιφέρεια Ηρακλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου μετά και την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Εξαιρούνται όμως οι περιοχές:

ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

ΑΡΜΑΝΩΓΕΙΑ, ΔΑΜΑΝΙΑ, ΚΑΛΥΒΙΑ-ΝΕΟΧΩΡΙ, ΛΙΓΟΡΤΥΝΟΣ, ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΠΡΩΤΟΡΙΑ, ΧΑΡΑΚΑΣ-ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΙ

ΒΙΑΝΝΟΥ

ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ, ΒΑΧΟΣ, ΚΑΛΑΜΙ, ΚΑΤΩ ΣΥΜΗ, ΣΥΚΟΛΟΓΟΣ

ΓΟΡΤΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΩΓΕΙΑ, ΓΕΡΓΕΡΗ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, ΠΑΝΑΣΣΟΣ, ΧΟΥΣΤΟΥΛΙΑΝΑ

ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

ΑΥΛΗ, ΓΕΡΑΚΙ, ΔΡΑΠΕΤΙ, ΖΙΝΤΑ, ΙΝΙ, ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ, ΝΙΠΙΔΙΤΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΑ, ΡΟΥΣΟΧΩΡΙΑ

ΦΑΙΣΤΟΥ

ΚΑΣΤΕΛΛΙ, ΜΟΙΡΕΣ

Στις περιοχές αυτές, επειδή ο ψεκασμός για τη δακοκτονία ολοκληρώθηκε αργότερα, η ελαιοκομική περίοδος θα ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση