HomeΕΛΛΑΔΑΡήγμα Βενιζέλου με Φ. Γεννηματά

Ρήγμα Βενιζέλου με Φ. Γεννηματά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοβαρή σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ έμελλε να προκαλέσει η επιλογή της κ. Φώφης Γεννηματά να υπερψηφίσει το κόμμα της την τροπολογία του κ. Νίκου Παππά, βάσει της οποίας δεν καταργείται αλλά απλώς αναστέλλεται ο πυρήνας του νόμου του, που μετακύλιε στην κυβέρνηση τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ήδη από προχθές δεν έκρυψε τις έντονες επιφυλάξεις του για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, με συνέντευξή του χθες (στον ΣΚΑΪ) κατέστησε απολύτως σαφή τη διαφωνία του, επικρίνοντας μάλιστα την κ. Γεννηματά για το γεγονός ότι δεν συγκάλεσε την Κ.Ο. προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις μεταξύ των βουλευτών του κόμματος. Στο δε ερώτημα αν θα ψήφιζε διαφορετικά από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που διεξαγόταν ονομαστική ψηφοφορία, είπε ευθέως ότι εκείνος θα καταψήφιζε την τροπολογία Παππά, υπονοώντας επιπλέον ότι το ΠΑΣΟΚ και όχι εκείνος εξετέθη με τη στάση του ως ανακόλουθο.

«Ζήτησα επισήμως από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να συνεδριάσουμε για να αποφασίσουμε συλλογικά, αλλά αυτό δεν έγινε», είπε και επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει έστω και τώρα να γίνει μια τέτοια συζήτηση ενόψει της νέας Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, τη Δευτέρα, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, άφησε και μ’iα ακόμη αιχμή στην κ. Γεννηματά. «Εγώ ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τήρησα ως κόρην οφθαλμού τη συλλογικότητα του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε και δεν έκρυψε ότι διαφωνεί και με τυχόν συναινετική στάση του κόμματός του στη διάσκεψη της Δευτέρας.

Από τη Χαρ. Τρικούπη απέφυγαν να οξύνουν τους τόνους. Αρκέστηκαν στο σχόλιο ότι η στάση του κόμματος ήταν γνωστή ήδη από τη Δευτέρα και ότι επιβεβαιώθηκε την Τρίτη σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου. Αφηναν έτσι να εννοηθεί ότι ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε, αν ήθελε, να είχε εκδηλώσει τη διαφωνία του νωρίτερα.

Κατά πληροφορίες, επίσης, τα ίδια τα γεγονότα των επόμενων ημερών μάλλον θα αμβλύνουν το ρήγμα Βενιζέλου – Γεννηματά, καθώς το ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα συναινέσει τη Δευτέρα στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έλεγαν χθες ότι δεν έχει κανένα νόημα να μπούμε ξανά σε μια ονοματολογία, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει συναινετική λύση με τη Ν.Δ., χωρίς την ψήφο της οποίας δεν μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ενδεικτική της επιλογής του κ. Βενιζέλου, να μην κρύβει πλέον τις όποιες διαφωνίες του με το περιβάλλον της κ. Γεννηματά, ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτημα σχετικώς με την ενδεχόμενη επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαι στην πολιτική επειδή τα κρίνω όλα πολιτικά, συγκυριακά και ψυχρά, υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους και ιστορικής συνείδησης, τα οποία για εμένα προτάσσονται», είπε αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξανασυνυπάρξει με τον κ. Γ. Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση