HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκία: Προφυλακίστηκε ο ηγέτης των Κούρδων, Ντεμιρτάς

Τουρκία: Προφυλακίστηκε ο ηγέτης των Κούρδων, Ντεμιρτάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Καζάνι που βράζει» είναι για μία ακόμα φορά η Τουρκία, μετά τις συλλήψεις των συμπροέδρων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Ο Ντεμιρτάς μετά τη σύλληψή του εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση τονίζοντας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον ρόλο στο νέο θεατρικό του δικαστικού σώματος, για το οποίο ο Ερντογάν έδωσε εντολή.

«Δεν πρόκειται να απαντήσω σε καμία ερώτηση. Δεν πιστεύω ότι η κρίση σας θα είναι δίκαιη. Μόνο ο κόσμος που με εξέλεξε μπορεί να με ρωτήσει για τις πολιτικές δραστηριότητές μου», συνέχισε ο 43χρονος ηγέτης, ο οποίος μαζί με την συμπρόεδρό του προφυλακίστηκαν μέχρι τη δική τους για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους συνηγόρους του, η απόφαση προφυλάκισής του έγινε δημοσίως γνωστή πριν καν ανακοινωθεί στον ίδιο!

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες μετά την έφοδο Τούρκων αστυνομικών στην κατοικία της Γιουκσεκντάγ και μετά τη σύλληψη του Ντεμιρτάς, δεκάδες ήταν οι πολίτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας, της Αττάλειας, της Σμύρνης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ ισχυρή επίθεση σημειώθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον εκατό να τραυματιστούν.

Σφοδρές, όμως, ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με τους πρώτους να επιχειρούν τη διάλυση του πλήθους χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, δακρυγόνα, ακόμα και πραγματικά πυρά.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες και βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα ακούγονται πυρά την ώρα που διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ, προκαλώντας πανικό ανάμεσα στους πολίτες.

Παράλληλα, σε μία ακόμα συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, αυτή τη φορά, καταγράφεται αστυνομικός να δίνει εντολή στους συναδέλφους του να μη διστάσουν να κάνουν χρήση των όπλων τους, φωνάζοντας: «Πυροβολήστε τους αν είναι απαραίτητο».

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει πως τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση σε Άγκυρα, Αττάλεια και επτά ακόμα στην Κωνσταντινούπολη.

Από την άλλη, το φιλοκουρδικό κόμμα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απόπειρα πρόκλησης εμφυλίου στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως «αυτό το πραξικόπημα, θα αποτελέσει μελανό σημείο στην τουρκική ιστορία».

Την ίδια ώρα, μέλος του κόμματος τόνισε πως το κυβερνών κόμμα έχει δύο επιλογές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου: «Δημοκρατία ή δικτατορία» και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση Ερντογάν «δεν δίστασε να φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι τα πρώτα στάδια ενός εμφυλίου».

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως συνελήφθη και η βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος, Γκιουλσέρ Γιλντιρίμ.

Επισημαίνεται πως είχε προηγηθεί ένταση την περασμένη εβδομάδα όταν η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, Γκουλτάν Κισανάκ, η οποία είναι μέλος του HDP και ο αντιδήμαρχος συνελήφθησαν.

Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψή της και η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού για να τους διαλύσει.

Ο Ιντρίς Μπαλουκέν, στέλεχος του HDP και μέλος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης καταδίκασε όσα διαδραματίζονται στη χώρα λέγοντας: «Αυτή είναι επίθεση κατά της κουρδικής ταυτότητας και αξιοπρέπειας. Αυτή η επίθεση δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη επίθεση κατά Κούρδων αξιωματούχων τα τελευταία εκατό χρόνια».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση