HomeΚΟΣΜΟΣΜοσούλη: Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για τη μαζική φυγή των κατοίκων

Μοσούλη: Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για τη μαζική φυγή των κατοίκων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για μια μαζική φυγή των κατοίκων της Μοσούλης μετά την είσοδο των ιρακινών δυνάμεων στην πόλη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε σήμερα το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί εξαιτίας των μαχών που μαίνονται γύρω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ μετά την έναρξη στις 17 Οκτωβρίου της ευρείας επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Όμως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες, καθώς εντείνονται οι μάχες και μετά την ανακοίνωση του ιρακινού στρατού ότι οι δυνάμεις του κατάφεραν να διεισδύσουν στην πόλη χθες Τρίτη.

«Αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Οι ζωές του 1,2 εκατομμυρίου αμάχων είναι σε κίνδυνο και πλέον διακυβεύεται το μέλλον ολόκληρου του Ιράκ», δήλωσε ο διευθυντής για το Ιράκ του NRC Βόλφγκανγκ Γκρέσμαν.

«Οι κάτοικοι ζουν εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια έναν φοβερό, συνεχή εφιάλτη. Αυτή τη στιγμή έχουμε όλοι ευθύνη να θέσουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε ο Γκρέσμαν.

«Από την αρχή της επιχείρησης για τη Μοσούλη πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, οικογένειες χωρίστηκαν, πολλοί άμαχοι τραυματίστηκαν και άλλοι σκοτώθηκαν από τους ελεύθερους σκοπευτές ή τους εκρηκτικούς μηχανισμούς», κατήγγειλε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί από την έναρξη της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τους Μετανάστες (IOM).

Εξάλλου και ο ΟΗΕ εξέφρασε χθες Τρίτη «τις σοβαρές του ανησυχίες» για την τύχη των δεκάδων χιλιάδων αμάχων τους οποίους έχει απαγάγει το ΙΚ με πιθανό σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες. Άλλες πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για την εκτέλεση από το ΙΚ περίπου 300 ανθρώπων στην περιοχή της Μοσούλης από τις 25 Οκτωβρίου, αναφέρει ο ΟΗΕ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση