HomeΚΟΣΜΟΣ«Πέθανε» ο ήρωας που έσωσε 20.000 Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Πέθανε» ο ήρωας που έσωσε 20.000 Εβραίους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Όσκαρ Σίντλερ έμεινε στην ιστορία και έγινε ήρωας μέσω της κινηματογραφικής οθόνης και της σκηνοθετικής υπογραφής του Στίβεν Σπίλμπεργκ, καθώς έσωσε τη ζωή 1.200 Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν ήταν όμως ο μοναδικός ήρωας. Ο Ραούλ Βάλενμπεργκ έσωσε πάνω από 20.000 Εβραίους στην Ουγγαρία. Ο σπουδαίος αυτός Σουηδός διπλωμάτης, επιχειρηματίας και αρχιτέκτονας, δηλώθηκε πεθαμένος 71 χρόνια μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση, ιδιαίτερα δε στους χιλιάδες απογόνους των ανθρώπων που, ακριβώς λόγω των ενεργειών του, κατάφεραν να ξεφύγουν από τη ναζιστική θηριωδία.

Η ειρωνεία της τύχης; Ο Ραούλ Βάλενμπεργκ δεν πέθανε ως ήρωας, αλλά φυλακισμένος σε ρωσικές φυλακές, πριν από δεκαετίες, με την κατηγορία της κατασκοπείας, μετά τη νίκη των ρωσικών δυνάμεων και τη διάλυση της ναζιστικής Γερμανίας. Οι Ρώσοι δεν επιβεβαίωσαν ποτέ τη σύλληψη του Σουηδού διπλωμάτη, ωστόσο ένας αξιωματούχος είχε αποκαλύψει το 1957, ότι ο άνθρωπος αυτός, απεβίωσε το 1947 από ανακοπή, μέσα στο κελί του!

Τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, η αρμόδια σουηδική αρχή, χαρακτήρισε και επισήμως νεκρό τον ήρωα που έσωσε τη ζωή 20.000 ανθρώπων στην Ουγγαρία, σχεδόν 70 χρόνια μετά τον πραγματικό του θάνατο, όντας εξαφανισμένος στα ρωσικά μπουντρούμια.

Το 2012, ο Σουηδός διπλωμάτης βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Τιμής στις ΗΠΑ, για την προσφορά του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη εναντίον του ναζισμού. Τιμήθηκε επίσης από τις κυβερνήσεις του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ουγγαρίας και του Ισραήλ, ως επίτιμος πολίτης.

Ο Ραούλ Βάλενμπεργκ, χρησιμοποιώντας τη διπλωματική του ασυλία, καθ’ ότι μέλος της σουηδικής αποστολής στην Ουγγαρία, έκρυβε χιλιάδες πολίτες σε κτίρια και τους φυγάδευε όταν έβρισκε την ευκαιρία. Οι λόγοι και οι συνθήκες που συνελήφθη από τους Ρώσους, παραμένουν άγνωστοι μέχρι και σήμερα.

Ο ήρωας από τη Σουηδία γεννήθηκε το 1912 στο Λίντινγκο, κοντά στη Στοκχόλμη και προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης το 1948 και το 1949, όταν είχε ήδη εξαφανιστεί και όπως έγινε γνωστό μία δεκαετία μετά, είχε ήδη πεθάνει στις ρωσικές φυλακές ως… κατάσκοπος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση