HomeΚΟΣΜΟΣΤρόμος στην Ιταλία από τον μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων 36 ετών

Τρόμος στην Ιταλία από τον μεγαλύτερο σεισμό των τελευταίων 36 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις πληγές της που για την ώρα δεν περιλαμβάνουν θύματα παρά μόνο τραυματίες και κατεστραμένα σπίτια μετρά η Ιταλία η οποία συγκλονίστηκε από τον σεισμό των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αποτελεί τον ισχυρότερο σεισμό από το 1980.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην πόλη Νόρτσια, η οποία σχεδόν ισοπεδώθηκε όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 7:40 το πρωί και το επίκεντρό της εντοπίζεται πολύ κοντά σε εκείνο του καταστροφικού σεισμού της 24ης Αυγούστου, που άφησε πίσω της σχεδόν 300 νεκρούς και ισοπέδωσε ολόκληρα χωριά της Κεντρικής Ιταλίας.

Τώρα η μεγαλύτερη αγωνία είναι για τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς σπίτι και υπολογίζονται σε περίπου 100.000 σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Μάρτζε.

ITALY-QUAKE

Κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου

Το μεγαλύτερο και πιο συμβολικό πλήγμα για την Ιταλία από τον σεισμό της Κυριακής αποτελεί για την ώρα η κατάρρευση της εκκλησίας του Αγίου Βενέδικτου στο χωριό Νόρτσια.

«Είναι μια τραγωδία. Αποτελεί τη χαριστική βολή. Η βασιλική καταστράφηκε» δήλωσε ο επίσκοπο της Νόρτσια Ρενάτο Μποκάρτο. «Όλοι βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση τρόμου και άγχους» συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστική η εικόνα των μοναχών, των καλογριών και των απλών πολιτών που συγκεντρώθηκαν μπροστά στα συντρίμμια της εκκλησίας για να προσευχηθούν.

Η βασιλική αποτελούσε την πνευματική, την ιστορική και την τουριστική καρδιά της Νόρτσια καθώς είχε χτιστεί στο σημείο όπου γεννήθηκε το 480 μ.Χ. ο ιδρυτής του τάγματος των Βενεδικτίνων μοναχών και η αδερφή του η Αγία Σχολαστική.

ITALY-QUAKE

Έχω δει την κόλαση εδώ

«Έχουν καταρρεύσει τα πάντα, βλέπω στήλες καπνού, είναι μια καταστροφή, μια καταστροφή», λέει στην Λα Στάμπα ο Μάρκο Ρινάλντι, δήμαρχος της Ουσίτα, μια από τις περιοχές που βρέθηκε στο επίκεντρο του Εγκέλαδου και την περασμένη Τετάρτη. «Κοιμήθηκα στο αυτοκίνητο, έχω δει την κόλαση εδώ…», συμπληρώνει.

«Τα χωριά μας δεν υπάρχουν πια», λέει και ο Αλεάντρο Πετρούτσι, δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο, που χτυπήθηκε από τον σεισμό του Αυγούστου. Ευτυχώς είχαμε πολλές περιοχές «κόκκινες» που είχαν εκκενωθεί… Ο κόσμος είναι στους δρόμους αγκαλιασμένος. Πάμε να δούμε τι έχει γίνει», συμπληρώνει.

Η Κοριέρε ντελα Σέρα μεταδίδει ότι για προληπτικούς λόγους έκλεισε το μετρό στην Ρώμη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένεται να επιτρέψουν ξανά την λειτουργία του, εφόσον διαπιστωθεί πως δεν έχει υποστεί ζημιές από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην Κεντρική Ιταλία. Οι υπεύθυνοι στο Κολοσσαίο ανακοίνωσαν ότι το μνημείο δεν έχει υποστεί ζημιές. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου επίσης ο κόσμος βγήκε τρομοκρατημένος στους δρόμους.

Η Ιταλία «στέκεται» πάνω σε δύο ρήγματα και έτσι αποτελεί μια από τις πιο ενεργά σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης.

Ο πιο φονικός σεισμός τον 20ο αιώνα ήταν αυτός του 1908 καθώς ακολούθησε τσουνάμι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 80.000 άνθρωποι στις νότιες επαρχίες της Ιταλίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση