HomeΚΡΗΤΗΑυτό είναι το νέο μοντέλο ελέγχων με το οποίο τσίμπησε τους φοροφυγάδες ξενοδόχους

Αυτό είναι το νέο μοντέλο ελέγχων με το οποίο τσίμπησε τους φοροφυγάδες ξενοδόχους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το νέο μοντέλο ελέγχων και διασταυρώσεων στοιχείων που πραγματοποίησε φέτος το καλοκαίρι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έβγαλα «λαβράκια» στην περίπτωση των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και καταδεικνύουν το πάρτι φοροδιαφυγής που έχει στηθεί στον τουριστικό κλάδο.

Είναι ενδεικτικό πως οι ελεγκτές εντόπισαν αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και εκτιμώμενων εσόδων που φθάνουν ακόμη και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τον Ιούλιο, μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, ενοικιαζόμενα δωμάτια με «ασαφή» φορολογικά στοιχεία ή χωρίς να τηρούν βιβλία και δηλώσεις ΦΠΑ με μηνιαίο τζίρο της τάξης των 147 ή 174 ευρώ ή ακόμη και με μηδενικά έσοδα όταν η πληρότητα των καταλυμάτων όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα ήταν πάνω από 90% και η μέση τιμή δωματίου 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση…

Και όλες αυτές οι διαπιστώσεις αφορούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που τηρούν διπλογραφικά βιβλία δηλαδή μεγάλες επιχειρήσεις (Α.Ε, ΕΠΕ και ΙΚΕ) με τζίρο πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ!

Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ «έτρεξαν» για πρώτη φορά ένα νέο μοντέλο καλοκαιρινών ελέγχων που κάλυψαν όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, από τη Χαλκιδική, την Καβάλα και τα Σύβοτα έως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κρήτη και αναπτύχθηκε σε 8 βήματα:

1 Σε πρώτη φάση έλαβαν από το υπουργείο Τουρισμού δυο αρχεία ένα με τα στοιχεία για τα 10. 114 ξενοδοχεία και ένα άλλο με 26.384 ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ελλάδα.

2 Με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου όπως η γεωγραφική κατανομή, η κατηγορία του ξενοδοχεία και το πλήθος των δωματίων έγινε η επιλογή του δείγματος.

3 Δημιουργήθηκε ένα ένα δείγμα 2.123 καταλυμάτων εκ των οποίων 1.545 ξενοδοχεία και 578 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Από αυτά, τα 901 τηρούν διπλογραφικό σύστημα, επομένως οι πρώτες δηλώσεις ΦΠΑ για τον Ιούνιο θα έπρεπε να υποβληθούν τον Ιούλιο και 1.180 τηρούν απλογραφικά στοιχεία, οι οποίες έχουν υποχρέωση υποβολής τριμηνιαίας δήλωσης ΦΠΑ έως το τέλος Οκτώβρη, για το προηγούμενο τρίμηνο. Για 42 υποθέσεις δεν υπήρξαν πληροφορίες για τηρούμενα βιβλία και θα ακολουθήσει περαιτέρω επεξεργασία.

4 Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα. Καταγράφηκαν οι τιμές διανυκτέρευσης, οι πληρότητες των καταλυμάτων, όπως αποτυπώνονταν στις ιστοσελίδες των καταλυμάτων, σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες αναζήτησης τουριστικών καταλυμάτων (booking, trivago). Η έρευνα των τιμών και της πληρότητας έγινε και μέσω τηλεφώνου από τους ελεγκτές της ΓΓΔΕ που υποδύονταν τους πελάτες.

5 Τα αποτελέσματα της αναζήτησης στο διαδίκτυο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας διανεμήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ. Για 176 υποθέσεις στις οποίες διαπιστώθηκε απόκλιση μεγαλύτερη του 100% μεταξύ υψηλότερης και χαμηλότερης τιμής δωματίου, στάλθηκαν στη Διεύθυνση Ελέγχων για άμεση διενέργεια προληπτικού ελέγχου.

6 Έγινε διαχωρισμός ανά κατηγορία βιβλίων και εκτίμηση των αναμενόμενων εσόδων.

7 Τα εκτιμώμενα έσοδα των καταλυμάτων για τις περιόδους που ελέγχθηκαν διασταυρώνονται με τις αντίστοιχες δηλώσεις ΦΠΑ.

8 Δημιουργείται ένα δεύτερο αρχείο στη Διεύθυνση Ελέγχων με τις υποθέσεις που εμφανίζουν τις σημαντικότερες αποκλίσεις για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση.

Για 501 ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με διπλογραφικά βιβλία προέκυψαν τα εξής:

– 53 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν καθόλου δήλωση ΦΠΑ ή δεν δήλωσαν κανένα ποσό εσόδων μόνο από τις διανυκτερεύσεις στους σχετικούς κωδικούς της δήλωσης. Οι 46 από αυτές κρίθηκαν πολύ υψηλού και υψηλού ενδιαφέρον ενώ για 10 από αυτές έχει ξεκινήσει ο έλεγχος.

– 64 επιχειρήσεις εμφανίζουν αποκλίσεις πάνω από 100.000 ευρώ ενώ για 16 υποθέσεις έχει ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος. Οι αποκλίσεις μεταξύ εκτιμώμενου και δηλωθέντος τζίρου όπως προέκυψαν την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου φθάνουν υπερβαίνουν ακόμη και τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

– 384 εμφανίζουν χαμηλότερες αποκλίσεις από τα 100.000 ευρώ αλλά παράλληλα εμφανίζονται να έχουν πολύ χαμηλά έσοδα.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, θα επικεντρωθούν στον χειμερινό τουρισμό και θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως την εστίαση (εστιατόρια, μπαρ, νυχτερινά κέντρα).

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση