HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Τρύπα» 2,8 δισ. στους βεβαιωμένους φόρους

«Τρύπα» 2,8 δισ. στους βεβαιωμένους φόρους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υστέρηση 2,81 δισ. ευρώ στις εισπράξεις βεβαιωμένων φόρων καταγράφει στο τέλος Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αποδεικνύοντας, άλλη μια φορά, ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στις εισπράξεις του βασικού έμμεσου φόρου, του ΦΠΑ, όπου έναντι βεβαιωθέντα φόρου 8,43 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί 7,14 δισ., πράγμα που σημαίνει ότι σε καθυστέρηση βρίσκονται εισπράξεις ύψους 1,28 δισ. ευρώ.

«Τρύπα» 790 εκ. ευρώ έχουν και οι εισπράξεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ έναντι 2,58 δισ. ευρώ βεβαιωμένου φόρου, εισπραχτήκαν τελικά 1,79 δισ. ευρώ.

Στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων καταγράφεται καθυστέρηση στην είσπραξη 275 εκ. ευρώ αφού εισπράχθηκαν 2,1 δισ. ευρώ, ενώ είχαν βεβαιωθεί 2,8 δισ. ευρώ.

Ακόμη και ο φόρος, ο οποίος έχει την μεγαλύτερη εισπραξιμότητα από όλους, ΕΝΦΙΑ καταγράφει καθυστέρηση είσπραξης του βεβαιωμένου φόρου, αφού στα δημόσια ταμεία μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν μπει 1,46 δισ. ευρώ, ενώ είχαν βεβαιωθεί για το ίδιο διάστημα 1,93 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά ενώ στο τέλος του επόμενου μήνα υπάρχει άλλη μια διπλή δόση, η τρίτη δόση του φόρους εισοδήματος και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ ο Δεκέμβριος έρχεται με μια ακόμη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Πλέον όσοι χρωστούν πάνω από 500 ευρώ συνολικά σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άρα είναι ευάλωτοι σε αναγκαστικά μέτρα έφτασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τους 1.618.460 και ήταν αυξημένοι κατά 76.490, όταν ήταν 1.541.970.

Συνολικά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο έφτασε σε 4.374.475 έναντι 4.030.950 τον Αύγουστο.

Οι εντολές αναγκαστικών μέτρων που αφορούν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έφτασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τις 789.797 από 774.321 που ήταν στον τέλος Αυγούστου.

Το θέμα της φορολογικής συμμόρφωσης, δηλαδή είσπραξης έναντι των βεβαιωμένων φόρων έγινε θέμα και στις συναντήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι αμφιβάλλουν – όχι απολύτως άδικα – για το αν η υπέρβαση των εσόδων που καταγράφεται στο τέλος Σεπτεμβρίου μπορεί να διατηρηθεί ή είναι απλώς συγκυριακή.

Μια άλλη πλευρά της επιταχυνόμενης μείωσης της δυνατότητας είναι το ποσό των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες οι οποίες έφτασαν στο ύψος των 92,75 δισ. ευρώ, έναντι 91,4 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Αύγουστο (αύξηση 1,3 δισ. ευρώ σε έναν μήνα).

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές δηλαδή που δημιουργήθηκαν εντός του 2016, διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 10,34 δισ. ευρώ, έναντι 8,98 τον Αύγουστο, παρουσιάζοντας αύξηση 1,35 δισ. ευρώ.

Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ειδικά τις παλαιότερες, περιλαμβάνονται πολλοί σκελετοί του ιδιωτικού και τους δημόσιου τομέα.

Πτωχευμένες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αφήσει ένα ποσό απλήρωτων οφειλών στο οποίο προστίθενται πρόστιμα και προσαυξήσεις, χρέη δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και οφειλές ατόμων τα οποία δεν βρίσκονται στην χώρα ή ακόμη και στην ζωή.

enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση