HomeΚΡΗΤΗΠενθήμερη επίσκεψη Ολλανδών μαθητών στο Πειραματικό

Πενθήμερη επίσκεψη Ολλανδών μαθητών στο Πειραματικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τη χτεσινή πεζοπορία στο Οροπέδιο του Στρούμπουλα, και την αναχώρηση της ολλανδικής αποστολής είκοσι μαθητών και πέντε εκπαιδευτικών αργά χτες το βράδυ, από το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, και από το πρωί του Καταλανού εκπαιδευτικού, ολοκληρώθηκε μία ακόμη εβδομάδα ευρωπαϊκής συνεργασίας και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, με εταίρους τα σχολεία Vossius Gymnasium του Άμστερνταμ και INS Infanta Isabel d’Aragó της Βαρκελώνης.

Τα τρία σχολεία, μαζί με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, και τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία της Ολλανδίας υλοποιούν για τελευταία χρονιά το τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 (Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών) με τίτλο Geo Future Excellence Programme (GFEP). Έχοντας διαγνώσει ότι είναι πανευρωπαϊκή η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση εκπαιδευτικών μεθόδων και περιεχομένου στο επιστημονικό πεδίο της Γεωγραφίας, το πρόγραμμα στοχεύει στη διαμόρφωση σύγχρονων προτάσεων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που προσεγγίζουν ολιστικά τη Γεωγραφία (φυσική, ανθρωπιστική, οικονομική και τεχνολογική), για μαθητές Λυκείου όλης της Ευρώπης, με έμφαση σε ζητήματα ποιότητας ζωής, βιωσιμότητας, συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, αξιοποίησης της τεχνολογίας και της Πληροφορικής, αειφορίας, αλλά και της σχέσης πολίτη-πόλης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, οι Ολλανδοί μαθητές και εκπαιδευτικοί τις προηγούμενες ημέρες ενημερώθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από τον κ. Χ. Φασουλά, γεωλόγο, για τους σεισμούς, τα μέτρα πρόληψης και τους τρόπους αντιμετώπισης τους, για το γεωλογικό προφίλ της Κρήτης, την πανίδα και τη χλωρίδας της. Συμμετείχαν επίσης σε ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου.

Στο Γραφείο Ενημέρωσης & Πληροφόρησης των Επισκεπτών της πόλης του Ηρακλείου (InfoPoint), στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, έγινε ενημέρωση από εξειδικευμένα στελέχη του Δήμου και επίδειξη των σύγχρονων διαδραστικών Πληροφοριακών Συστημάτων που παρέχουν στον επισκέπτη της πόλης μας σύγχρονες υπηρεσίες τουριστικής και ιστορικής ενημέρωσης και ολοκληρωμένη διαδραστική εμπειρία. Η επίσκεψη, με τη συνδρομή του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, συνδυάστηκε με μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση, και επιτόπια αξιοποίηση της πληροφορικής τεχνολογίας με κινητές συσκευές, σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος στο μικρό Ιστορικό Κέντρο της πόλης αλλά και στον -πρόσφατα και πάλι επισκέψιμο- Κούλε.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, στο Φράγμα Αποσελέμη και το Σφεντύλι. Η μεταλλειολόγος μηχανικός κ. Α. Λεοντάρη ενημέρωσε διεξοδικά τους επισκέπτες για το έργο του Φράγματος και τη σημασία του, τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις, στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά και για το αναπόφευκτο φαινόμενο των βυθιζόμενων οικισμών στις περιοχές των φραγμάτων. Με τη συνδρομή του προσωπικού του Οργανισμού έγινε ασφαλής προσέγγιση στο Σφεντύλι.

Φυσικά, στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες δεν απουσίασε η επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, με τη συνδρομή Ολλανδόφωνης ξεναγού, και αναφορές στη μινωική τεχνολογία της διαχείρισης υδάτων.

Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι υπεύθυνοι του προγράμματος από τα τρία σχολεία πραγματοποίησαν στο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου την τρίτη και τελευταία συνάντηση εργασίας τους, στην οποία επιβεβαίωσαν και επικαιροποίησαν το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο του καταληκτικού έτους του προγράμματος.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραληφθεί η συμμετοχή όλης της ξένης αποστολής στο σχολικό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Πειραματικού Λυκείου. Με την παρότρυνση των Ελλήνων μαθητών οι Ευρωπαίοι μαθητές και εκπαιδευτικοί δε δίστασαν να δοκιμάσουν τις ικανότητές στους κρητικούς χορούς με τη ζωντανή μουσική συνοδεία μαθητών και καθηγητών του σχολείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση