HomeCity GuideΠαρουσιάζονται επίσημα στο Ηράκλειο οι «Ξυπόλητοι ήρωες» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

Παρουσιάζονται επίσημα στο Ηράκλειο οι «Ξυπόλητοι ήρωες» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη παρουσιάζει στο βιβλιοπωλείο Αναλόγιο το νέο της βιβλίο «Ξυπόλητοι ήρωες». Είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που έχει θέμα του την κατοχική Θεσσαλονίκη και την Αντίσταση γενικότερα, αλλά και ειδικότερα τη μαζική εξόντωση των Εβραίων κατοίκων της και τη δράση του Ξυπόλητου Τάγματος. Οι Ξυπόλυτοι ήρωες είναι πάνω από όλα η ιστορία των απλών, καθημερινών ανθρώπων  που απέκτησαν το ανάστημα όσων γράφουν την ιστορία με τις ίδιες τους τις πράξεις. Λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου: Μια παρέα παιδιών ζουν στη Θεσσαλονίκη τα σκοτεινά χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Αγωνίζονται να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να αντισταθούν στον ναζισμό. Ζουν εμπειρίες που τους καθορίζουν και πολλές φορές δίνουν μάχη να ξεφύγουν από τον θάνατο, που τους κυκλώνει κάθε στιγμή. Και μέσα στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα ξετυλίγονται απεγνωσμένοι έρωτες, αδερφικές φιλίες, πράξεις αυταπάρνησης, επιστροφές από χρωστούμενα του παρελθόντος. Και κάποτε είναι τα ζάρια της τύχης που αποφασίζουν για τον θάνατο και τη ζωή.

KSYPOLYTOI HROES ANALOGIO EKDHLVSH

Στο καλύτερο της -ως τώρα- μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, η συγγραφέας πετυχαίνει να μας γνωρίσει σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας με τρόπο ιδιαίτερα γοητευτικό. Ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, την περπατάει δρόμο το δρόμο, στενό το στενό. Η αίσθηση της πόλης υπό το βάρος της παρουσίας του κατοχικού στρατού και των ντόπιων συνεργατών του είναι ολοζώντανη. Με σύντομα κεφάλαια χτίζει το θέμα της, αναδεικνύει το κλίμα εκείνων των τραγικών ημερών, συχνά η βασική ιστορία εμφανίζεται πίσω από ασήμαντες, θαρρείς, πλευρές της καθημερινότητας, που όμως ο πόλεμος και η κατοχή τις έχουν καταστήσει εξαιρετικά σημαντικές.

Η έλλειψη διδακτισμού καθιστά το κείμενο ιδιαίτερα χρήσιμο για διδασκαλία και συζήτηση, ιδιαίτερα με τους νέους. Πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας, συχνά αποσιωπημένες στη λογοτεχνία, όπως η δράση του «ξυπόλητου τάγματος» παρουσιάζονται με ιδιαίτερη επιτυχία. Ακολουθώντας την παράδοση παλαιότερων συγγραφέων, η Μητσιάλη ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για τα κείμενα που συνδυάζουν την ιστορική γνώση με την απόλαυση της ανάγνωσης.

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στην ίδια πόλη ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα γράφει λογοτεχνία και βιβλία της ήταν υποψήφια για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω-Αναγνώστη, όπως και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Πέντε από τα έργα της ήταν ως τώρα υποψήφια για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, ανάμεσα στα οποία και Το Αστερόσπιτο (2009), Με λένε Νιλουφέρ (2012), Το Υπόσχομαι (2014) από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το 2015 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Για το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη θα μιλήσει η φιλόλογος Μαρία Βαγιωνάκη. Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η δημοσιογράφος Μαίρη Καριωτάκη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φίλους του βιβλίου που θα παρευρεθούν στην παρουσίαση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση