HomeΚΟΣΜΟΣΣυνεχίζονται οι μάχες στο Χαλέπι -Μετά τη λήξη της «ανθρωπιστικής» κατάπαυσης του πυρός

Συνεχίζονται οι μάχες στο Χαλέπι -Μετά τη λήξη της «ανθρωπιστικής» κατάπαυσης του πυρός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από τρεις ημέρες, η «ανθρωπιστική» κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει η Ρωσία και ο συριακός στρατός στο Χαλέπι, ξέσπασαν ξανά σφοδρές μάχες.

Ο ΟΗΕ δεν κατάφερε να απομακρύνει τους 200 τραυματίες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης από τον Ιούλιο και οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη να φύγουν. Ο οργανισμός, που ζήτησε την παράταση της εκεχειρίας ως τη Δευτέρα, έκανε λόγο για ανεπαρκείς συνθήκες ασφαλείας.

Εξάλλου οι οκτώ διάδρομοι που είχε δημιουργήσει η Ρωσία για την απομάκρυνση από το Χαλέπι των κατοίκων και των ανταρτών που το επιθυμούσαν παρέμειναν έρημοι. «Κανείς δεν βγήκε από τους διαδρόμους», επιβεβαίωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ρωσία και τα συριακά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι εμπόδισαν την έξοδο όσων το επιθυμούσαν, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να καταγγέλλει ότι οι αντάρτες «κατέφυγαν σε απειλές, εκβιασμούς και χρήση βίας» για να μπλοκάρουν τους διαδρόμους.

Λίγο μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι μεταξύ των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών. Πυρά του πυροβολικού, μάχες και αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Συρία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2.000 τραυματιστεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών από τον συριακό και τον ρωσικό στρατό, ενώ έχουν καταστραφεί πολιτικές υποδομές, κυρίως νοσοκομεία.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε την Παρασκευή μια απόρρητη έκθεση, σύμφωνα με την οποία ο συριακός στρατός διεξήγαγε μία ακόμη χημική επίθεση με αέριο χλωρίνης στην πόλης Κμένας της επαρχίας Ιντλίμπ η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες στις 16 Μαρτίου 2015. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση με χημικά όπλα που έχει εξαπολύσει ο συριακός λαός στη διάρκεια του 2014 και 2015.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την «περιφρόνηση» των διεθνών κανόνων που επιδεικνύει το συριακό καθεστώς.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την περιφρόνηση του καθεστώτος (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) για τους διεθνείς κανόνες που έχουν οριστεί εδώ και καιρό και αφορούν τη χρήση χημικών όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράι εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση