HomeΚΟΣΜΟΣΟ Πούτιν συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας για Συρία και Μοσούλη

Ο Πούτιν συγκάλεσε Συμβούλιο Ασφαλείας για Συρία και Μοσούλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να ενημερώσει τους συνεργάτες του για τις επαφές που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας και της Μοσούλης.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τους υπουργούς του για τη συνάντηση του Νορμανδικού Κουαρτέτου (Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία), στο Βερολίνο και ιδιαίτερα για τις συζητήσεις που είχε με τη Γερμανία καγκελάριο και τον Γάλλο ομόλογό του, αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία.

Η συζήτηση, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Κρεμλίνου, επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, η οποία διεκδικείται από τις δυνάμεις της κυβέρνησης και εκείνες της αντιπολίτευσης, με τη συνδρομή και τζιχαντιστών, οι οποίοι αποσπάστηκαν το τελευταίο διάστημα από το σκληρο πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους.

Ένα μεγάλο μέρος της σύσκεψης αφιερώθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση και την παύση πυρός τις τελευταίες ώρες, οι οποίες, όπως σημειώθηκε, πρόσφεραν την ευκαιρία στους τρομοκράτες να ανασυνταχθούν και να προετοιμαστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Στην ατζέντα της σύσκεψης συμπεριλαμβανόταν και η Μοσούλη, στην επιχείρηση της οποίας δεν μετέχουν ρωσικές δυνάμεις. Όπως ελέχθη, εξετάστηκε η πιθανότητα μετακίνησης των τζιχαντιστών από την πόλη του Ιράκ στη Συρία και οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης προοπτικής, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο δημιουργίας νέου προσφυγικού κύματος.

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε, ήταν η εγχώρια κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, καθώς οι μετακινήσεις ενός τόσο μεγάλου αριθμού στρατευμάτων σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, έχουν επιπτώσεις στην εσωτερική οικονομία. Ήδη, το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοφ, συνοδεία άλλων έξι σκαφών, πλέει προς τις ακτές της Συρίας, από τη Βαλτική όπου βρισκόταν, προκειμένου να ενισχύσει το ρωσικό στόλο στην περιοχή της Μεσογείου.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο προέδρευσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, ο επιχειρησιακός αρχηγός Άντον Βάινο, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εσωτερικών Βλάντιμιρ Κολοκόλτσεφ, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοΐγκου, ο επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, ο διευθυντής της Εξωτερικής Μυστικής Υπηρεσίας Σεγκέι Ναρίσκιν και ο επικεφαλής για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Οικολογίας Σεργκέι Ιβανόφ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση