HomeΚΡΗΤΗΠαραμένουν άλυτα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες

Παραμένουν άλυτα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με  ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά  λύσεις των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Εκτός από την υπερφορολόγηση των αγροτών που τους οδηγεί σε αδιέξοδο, άλυτο παραμένει το σοβαρό θέμα με αρκετούς χιλιάδες αγρότες που είχαν προβεί σε μεταβίβαση δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης  με ενοικίαση τα προηγούμενα του 2013 χρόνια και πέρυσι ενημερώθηκαν ότι τα δικαιώματα τους, δεν υφίστανται.

Οι λογαριασμοί τους δεν  πιστώνονται  , «λόγω του ότι  δεν ήταν ενεργοί γεωργοί»  αλλά οι ενισχύσεις δεν καταβάλλονται  ούτε και στους αποδέκτες της μεταβίβασης με το αιτιολογικό ότι «οι τελευταίοι δεν είναι κάτοχοι δικαιωμάτων», διαδικασία που έγινε  με την Φόρμα 6, ενώ όλα τα προηγούμενα έτη, μετά την ενοικίαση ελάμβαναν κανονικά την ενίσχυση τους.

Επιπλέον, περισσότερο αδικημένοι είναι οι νέοι αγρότες του 2009 από την κατανομή  των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2015, δεδομένου ότι αυτοί απώλεσαν και το πριμ (ήταν να επιδοτηθούν από 30.000 έως 40.000 Ευρώ αναλόγως τις περιοχές, ορεινές μειονεκτικές –πεδινές και  τελικά έλαβαν περίπου 20.000 Ευρώ) αλλά και δεν έλαβαν ποτέ ανάλογο με την καλλιέργεια τους απόθεμα. Οπότε η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων τους (ευρώ το στρέμμα) είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο της Περιφέρειας και σημειώνεται ότι ο αγρότης του 2009 υπέστη και τη μείωση της Νέας ΚΑΠ ύψους περίπου 21%.

Επειδή οι νέοι αγρότες του 2009 βρέθηκαν εκτός και από το μπόνους του +25% επί της αξίας της βασικής ενίσχυσης στους νέους έως 40 ετών, αφού για να θεωρείται κάποιος νέος και να το λάβει πρέπει να έχει ξεκινήσει την γεωργική του εκμετάλλευση την τελευταία πενταετία , με αποτέλεσμα πάλι οι νέοι του 2009 αγρότες να είναι εκτός.

Για όλα τα παραπάνω,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Ποιος είναι ο Κυβερνητικός σχεδιασμός και ποιος ο προγραμματισμός για τις μεταβιβάσεις που έγιναν με την φόρμα 6 προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία και να πιστωθούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους;
  2. Ποιος ο σχεδιασμός σχετικά με τους νέους αγρότες του 2009 και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να επιδοτηθούν ανάλογα με τις καλλιέργειες τους;
  3. Με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεστε να καταβάλλετε την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης έτους 2016; Πότε το υπόλοιπο της και πότε το λεγόμενο πρασίνισμα; Ποιος ο κυβερνητικός σχεδιασμός σχετικά με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016;
Διαφήμιση
Διαφήμιση