HomeΚΟΣΜΟΣΣτο Βερολίνο αύριο ο Πούτιν για συνάντηση με Μέρκελ, Ολάντ, Ποροσένκο

Στο Βερολίνο αύριο ο Πούτιν για συνάντηση με Μέρκελ, Ολάντ, Ποροσένκο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισκέπτεται τη Γερμανία καθώς Μέρκελ και Ολάντ αναλαμβάνουν μια νέα προσπάθεια για να δώσουν ώθηση στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης και να συζητήσουν τη Συμφωνία του Μινσκ.

Ο ρώσος πρόεδρος θα μετάσχει με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ουκρανίας, Φρανσουά Ολάντ και Πέτρο Ποροσένκο αντίστοιχα, αλλά και την οικοδέσποινα γερμανίδα καγκελάριο σε μια συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για την ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. Στη συνάντηση θα αξιολογηθεί κατά πόσον έχει προχωρήσει η εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι τέσσερις ηγέτες τον Οκτώβριο του ’15 στο Παρίσι, ενώ θα συζητηθούν και περαιτέρω βήματα. Η αυριανή επίσκεψη του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου στη Γερμανία είναι η πρώτη από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης το 2014. Να θυμίσουμε, πάντως, ότι η Άγγελα Μέρκελ είχε μεταβεί στη Μόσχα πέρυσι τον Μάιο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η ειρηνευτική συμφωνία συνομολογήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, χωρίς ωστόσο να οδηγήσει στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των δυνάμεων του Κιέβου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν ανέβαλε αιφνιδίως μια προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψη στο Παρίσι. Ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκώφ, ανέφερε ως βασική αιτία τη διαγραφή από τους γάλλους οικοδεσπότες σειράς θεμάτων απ’ την ατζέντα της συνάντηςη. Το τελευταίο διάστημα Μόσχα και Παρίσι διαφώνησαν αρκετές φοράς ανοικτά για το Συριακό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση