HomeΚΡΗΤΗΠολύωρη χειρουργική για νεαρό γύπα που βρέθηκε στο Σίσι

Πολύωρη χειρουργική για νεαρό γύπα που βρέθηκε στο Σίσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προσοχή! Στο δημοσίευμα υπάρχουν φωτογραφίες από χειρουργείο

Στη διάσωση και αποκατάσταση ενός τραυματισμένου όρνιου συνέβαλαν εθελοντές στο Λασίθι. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑΖ:

«Χθες Σάββατο 15/10/2016 οι εθελοντές μας παρέλαβαν ένα Όρνιο από το Σίσι στον Ν. Λασιθίου. Επρόκειτο  για φετινό πουλάκι  με εμφανές πρόβλημα στο πόδι που έπεσε στην αυλή της κας Λίτσας Γκίνη την Παρασκευή το βράδυ και η οποία το έπιασε και το κράτησε ασφαλές. Το ζώο μεταφέρθηκε στην κτηνιατρική κλινική του κ. Δημήτρη Λίτινα, ο οποίος έπειτα από κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο διέγνωσε λοξό κλειστό κάταγμα  με εφίππευση,  το οποίο χρειαζόταν άμεσα χειρουργείο γιατί το δέρμα  ήταν έτοιμο να ανοίξει και αυτό θα ήταν εξαιρετικά επιβαρυντικό στην ήδη άσχημη κατάσταση.

gypas1

Το χειρουργείο κράτησε πάνω από τρείς ώρες και ήταν εξαιρετικά δύσκολο γιατί όπως φάνηκε στην πορεία το ζώο ήταν αρκετές μέρες σε αυτή την κατάσταση και οι ιστοί είχαν αρχίσει  να επουλώνονται στραβά και δεν άφηναν τα κόκκαλα να έρθουν στην σωστή θέση. Το αποτέλεσμα  όμως ήταν – όπως φαίνεται και από τις δυο ακτινογραφίες, πριν και μετά – άψογο!

Τοποθετήθηκε πλάκα και βίδες για να βοηθηθεί να δέσει σωστά το κόκκαλο. Ο νεαρός Γύπας μετά το χειρουργείο συνήλθε και έγινε ανάνηψη κανονικά και πλέον αναρρώνει στα χέρια των εθελοντών μας μέχρι να συνέλθει εντελώς και να μεταφερθεί στην Αίγινα όπου και θα μείνει μέχρι να είναι έτοιμο για να απελευθερωθεί.

gypas3

Αξίζουν πολλά μπράβο στους εθελοντές του ΕΚΠΑΖ και στους πολίτες που βοήθησαν, αλλά ακόμη περισσότερα στον εθελοντή κτηνίατρο κο Δημήτρη Λίτινα που όχι μόνο άνοιξε το κτηνιατρείο του το Σάββατο για να βοηθήσει το αγρίμι που ήταν σε δύσκολη κατάσταση αλλά και έκανε ένα υποδειγματικό χειρουργείο και ένα πραγματικό θαύμα με το κάταγμα!

 

gypas4

gypas7

gypas8

gypas5

gypas6

Διαφήμιση
Διαφήμιση