HomeΚΡΗΤΗΠαχύσαρκοι και χωρίς να αθλούνται οι νέοι στην Κρήτη

Παχύσαρκοι και χωρίς να αθλούνται οι νέοι στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ρεκόρ της παχυσαρκίας στην Ευρώπη κατέχουν τα Eλληνόπουλα. Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: η χώρα που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τι είδους αθλητισμό «καλλιεργεί» στη βασική εκπαίδευση; Η απάντηση είναι απλή: Η γυμναστική που διδάσκεται στα σχολεία βρίσκει εμπόδια στη γραφειοκρατία, επαφίεται στο μεράκι (ή στην αδιαφορία) των γυμναστών και σε ό,τι αφορά την, εκάστοτε, πολιτική ηγεσία προσπαθεί να εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα (γιατί δεν εγκρίνει αυτό της προηγούμενης) αλλά μέχρι να πραγματοποιηθεί, αποτελεί και η ίδια παρελθόν στην εξουσία. Σε ό,τι αφορά την επαρχία η… συνταγή είναι απλή: τα αγόρια ποδόσφαιρο, τα κορίτσια βόλεϊ σε γήπεδα από γαρμπίλι.

Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν στα Δωδεκάνησα. Ακολουθούν Πελοπόννησος, Κρήτη και Θεσσαλία. Τα παιδιά αποφεύγουν την άθληση, πολλές φορές και με την έγκριση των γονιών. Τα ελάχιστα στάδια, κολυμβητήρια κ.λπ. που υπάρχουν στην περιφέρεια δεν βοηθούν τους μαθητές να μυηθούν και σε άλλα αθλήματα, πέρα από κάποια ομαδικά.

Περισσότερες ευκαιρίες

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι γονείς ωθούν τα παιδιά στα σπορ και χάρη στις δράσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, των ομοσπονδιών και των Ολυμπιονικών μας, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε περισσότερα αθλήματα.

Αυτή τη χρονιά, οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού, στην Αττική και όχι μόνο, θα πηγαίνουν, κάθε εβδομάδα, κολυμβητήριο. Το πρόγραμμα πρωτοεφαρμόστηκε σε σχολεία της Κατερίνης, ενώ στην Αθήνα το «έφερε» η Μαρία Παπαδοπούλου, σχολική σύμβουλος φυσικής αγωγής στον Πειραιά και μία εκ των δημιουργών του ελληνικού ανσάμπλ. «Η ιδέα άρεσε στο υπουργείο Παιδείας και εφέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά.

Οι δήμοι διέθεσαν διαδρομές σε 80 πισίνες, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έδωσε χρήματα στην Κολυμβητική Ομοσπονδία για την πρόσληψη εξειδικευμένων αδιόριστων καθηγητών και τα παιδιά θα μπορέσουν να μάθουν σωστά κολύμπι. Σκεφτόμαστε στα νησιά να κατασκευαστούν διαδρομές στη θάλασσα και να γίνονται μαθήματα εκεί, όταν το επιτρέπει ο καιρός» μας είπε η κ. Παπαδοπούλου. Τα σχολικά πρωταθλήματα πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των ομοσπονδιών αλλά εκεί ξεχωρίζουν παιδιά που, ήδη, ασχολούνται με τον αθλητισμό σε κάποιο σωματείο. Στο Λύκειο υπάρχουν πρωταθλήματα σε ομαδικά σπορ.

Το υπουργείο

«Εμείς θέλουμε τα παιδιά να ασχολούνται περισσότερο με τον αθλητισμό. Να σταματήσουν, δηλαδή, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο και να κάνουν, π.χ., γυμναστική. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου ο γυμναστής θα καταγράφει τα αποτελέσματα από τα τεστ που θα γίνονται για τη φυσική κατάσταση κάθε παιδιού. Θα υπάρξουν πιλοτικά προγράμματα για τη γνωριμία με όλα τα αθλήματα και θα δημιουργήσουμε πρότυπα κέντρα στις μεγάλες πόλεις. Θέλουμε τα πρωταθλήματα να αποκτήσουν μαζικό χαρακτήρα, γι’ αυτό θα τα αναμορφώσουμε. Από το νέο έτος θα έχουμε πρωτάθλημα μπάσκετ 3Χ3 και στα γυμνάσια», δήλωσε στην «Κ» ο Κώστας Αλεξίου, διευθυντής Φυσικής Αγωγής στο υπουργείο Παιδείας.

Αρκετές ομοσπονδίες «καλλιεργούν» προγράμματα για τη γνωριμία των μαθητών με τα αθλήματά τους. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει το «Kids Athletics», το οποίο πραγματοποιείται στο Καλλιμάρμαρο από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον ΣΕΓΑΣ. Τα παιδιά μαθαίνουν τα αθλήματα του στίβου σε μορφή παιχνιδιού. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη εγκαταστάσεων και υποδομής τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση