HomeΚΡΗΤΗΠαρανάλωμα του πυρός οι… Αλευρόμυλοι Καστρινάκη – Η ιστορία πίσω από το εγκαταλελειμμένο κτίριο

Παρανάλωμα του πυρός οι… Αλευρόμυλοι Καστρινάκη – Η ιστορία πίσω από το εγκαταλελειμμένο κτίριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρανάλωμα του πυρός έγινε χθες το εργοστάσιο που βρίσκεται στην αρχή της λεωφόρου Ικάρου στο Ηράκλειο, δίπλα στα Ενετικά Τείχη στην έξοδο της Πύλης του Αγίου Γεωργίου.

AEROMYLOI KASTRINAKOI FOTIA (1)

AEROMYLOI KASTRINAKOI FOTIA (2)

Πρόκειται για τους «Αλευρόμυλους Καστρινάκη» που όπως πρώτο έγραψε το cretapost, τυλίχθηκε στις φλόγες το απόγευμα της Παρασκευής με το κέντρο του Ηρακλείου να «καλύπτεται» με πυκνούς καπνούς.

AEROMYLOI KASTRINAKOI FOTIA (4) AEROMYLOI KASTRINAKOI FOTIA (5)

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής αλλά και περιπολικά της αστυνομίας και μέσα σε τρεις ώρες κατάφεραν και έσβησαν την φωτιά εμποδίζοντάς την να εξαπλωθεί.

AEROMYLOI KASTRINAKOI FOTIA (7) AEROMYLOI KASTRINAKOI FOTIA (8)

Οι πληροφορίες του cretapost αναφέρουν πως δυνάμεις της πυροσβεστικής έμειναν όλη τη νύχτα υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων.

AEROMYLOI KASTRINAKOI FOTIA (10) AEROMYLOI KASTRINAKOI FOTIA (9) AEROMYLOI KASTRINAKOI FOTIA (6)

Η ιστορία πίσω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο

Οι Αλευρόμυλοι Καστρινάκη αποτελούν σταθμό για την βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης κατά τους προηγούμενους αιώνες.

ALEYROMYLOI KASTRINAKH

Βιομηχανική ανάπτυξη

Όπως ήδη έχει αναφέρει σε πρόσφατο αφιέρωμά του το cretapost – παρουσιάζοντας και το εργοστάσιο από ψηλά σε βίντεο του Νίκου Σαράντου – το κτίριο όπου στεγαζόταν οι Αλευρόμυλοι Καστρινάκη άνηκαν κατά την τουρκοκρατία σ’ έναν Τούρκο. Ο Νικόλαος Α. Καστρινάκης το αγόρασε από τον Τούρκο ιδιοκτήτη το 1896 με σκοπό να δημιουργήσει την βιομηχανική επιχείρησή του.

ALEYROMYLOI ALEYROMYLOI3

Πρόκειται για μία περίοδο όπου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο υπήρχε η βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη. Μάλιστα, το παραλιακό μέτωπο έμελλε να γίνει η Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου με μεγάλα εργοστάσιο ν’ ανοίγουν (σταφιδεργοστάσια, ελαιουργεία κτλ) ενώ είναι και η περίοδος που αναπτύσσονται τα συνδικαλιστικά κινήματα.

https://www.youtube.com/watch?v=d6mt0I0NnOo

Η επιχείρηση του Καστρινάκη

Το 1904 κατασκευάστηκε και λειτούργησε ο πέτρινος Αλευρόμυλος του Καστρινάκη αλλά και οι Φούρνοι. Οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά με αποτέλεσμα λίγα χρόνια αργότερα, το 1927 να εκσυγχρονίζεται και να γίνεται κιλινδρόμυλος με μηχανήματα τελευταίας γενιάς.

Το 1936 η επιχείρηση βρίσκεται στο απόγειό της και αποφασίζεται να συσταθεί μία ανώνυμη εταιρία.

Το 1953 οι Αλευρόμυλοι Καστρινάκη επεκτείνονται και δημιουργούνται περισσότερες αποθήκες ενώ δημιουργείται πλέον και ο κλάδος των Ζωοτροφών. Ο συγκεκριμένος κλάδος λειτούργησε για 5 χρόνια κι έπειτα έκλεισε.

Λίγα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, το 1976 το εργοστάσιο πτωχεύει και κλείνει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση