HomeΚΡΗΤΗΈνοχος ο 22χρονος για την άγρια δολοφονία του ηλικιωμένου, λέει ο εισαγγελέας

Ένοχος ο 22χρονος για την άγρια δολοφονία του ηλικιωμένου, λέει ο εισαγγελέας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μνήμες από την άγρια δολοφονία του 79χρονου στους Αμυγδάλους Λασιθίου ξύπνησαν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης καθώς εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση.

Στο… σκαμνί κάθεται ο 22χρονος, σήμερα, βασικός κατηγορούμενος ο οποίος πρωτόδικα – όπως ήδη έχει γράψει το cretapost – καταδικάστηκε σε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών.

Για μία ακόμα φορά ο 22χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος στο δικαστήριο, αναγνωρίζοντας τα όσα του καταλογίζουν.

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας αλλά και της κατάθεσης του κατηγορουμένου τον λόγο πήρε ο εισαγγελέας ο οποίος πρότεινε την ενοχή του 22χρονου αναγνωρίζοντας όμως ως ελαφρυντικό το νεαρό της ηλικίας.

Το άγριο έγκλημα

Το άγριο έγκλημα διαδραματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν η πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει μία φωτιά στο σπίτι του 79χρονου στους Κάτω Αμυγδάλους Λασιθίου.

Όταν οι πυροσβέστες πήγαν στο σπίτι αντίκρισαν ένα απανθρακωμένο πτώμα μέσα στο υπνοδωμάτιο.

Αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες οι οποίες στράφηκαν σε εγκληματική ενέργεια όταν ο ιατροδικαστής διαπίστωσε – μετά την νεκροψία-νεκροτομή που διενήργησε στον 79χρονο – ότι πρόκειται για δολοφονία.

Οι έρευνες πήραν άλλη τροπή και κατά την διάρκεια της προανάκρισης διαπιστώθηκε πως τρεις άνδρες – ένας 18χρονος, ένας 19χρονος κι ένας 22χρονος – μπήκαν στο σπίτι του 79χρονου προκειμένου να τον ληστέψουν, τον χτύπησαν μ’ ένα κλαδί ελιάς στο κεφάλι – σκοτώνοντάς τον, σκότωσαν τον σκύλο που υπήρχε στην αυλή και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην σύλληψη των τριών ανδρών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη.

Η πρώτη δίκη

Η πρώτη δίκη διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2014 με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο να αποφασίζει την ενοχή του 20χρονου (τότε 19χρονου) και 23 χρονου (τότε 22χρονου).

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε – κατά πλειοψηφία – την ενοχή του 20χρονου για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για τη ληστεία σε βάρος του 79χρονου κατά την οποία και δολοφονήθηκε, για τον εμπρησμό κατά μόνας ενώ αθωώθηκε για τη θανάτωση ζώου συντροφιάς. Μάλιστα, του επιβλήθηκε 25 χρόνια ποινή φυλάκισης με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της μεταφηβικής ηλικίας.

Για τον 23χρονο το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του για ληστεία από κοινού, για θανάτωση ζώου συντροφιάς ενώ αθωώθηκε για τον εμπρησμό. Μάλιστα του επιβλήθηκε 5 χρόνια και έξι μήνες ποινή φυλάκισης, με το δικαστήριο να τις μετατρέπει σε 5 ευρώ την ημέρα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Για τον 19χρονο (τοτε 18χρονος), το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση