HomeΚΟΣΜΟΣΠάνω από 150.000 υπογραφές κατά του Μπαρόζο

Πάνω από 150.000 υπογραφές κατά του Μπαρόζο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι υπέγραψαν τη διαδικτυακή αίτηση, που ξεκίνησε από εργαζόμενους στην ΕΕ, απαιτώντας να κοπεί η σύνταξη του Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, επειδή προσελήφθη στην Goldman Sachs.

Μία αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει την Τετάρτη αυτή την αίτηση στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον Guardian. Αυτή φέρει τις υπογραφές 151.789 ατόμων, ενώ κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν για ηθικά κατακριτέα συμπεριφορά, εξαιτίας της απόφασής του να αποδεχθεί θέση στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Για το θέμα αυτό εκκρεμεί η έρευνα της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΕ. Η τριμελής επιτροπή θα κρίνει αν ο Μπαρόζο παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ, ο οποίος ορίζει ότι τα πρώην μέλη της Κομισιόν πρέπει να ενεργούν με εντιμότητα και διακριτικότητα, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους όσο και μετά από αυτή.

Ο Μπαρόζο, επικεφαλής της Κομισιόν για μία δεκαετία έως το 2014, αποδέχθηκε θέση στην Goldman Sachs τον Ιούλιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μεταξύ άλλων. Τόσο ο προκάτοχός του όσο και η Goldman Sachs έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες για ανήθικη συμπεριφορά, με τον Μπαρόζο να κατηγορεί την ΕΕ για προκατάληψη σε βάρος του.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ, που ξεκίνησαν την «εκστρατεία» με την αίτηση, ζητούν να επιβληθούν αυστηρότεροι όροι για τους πολιτικούς που μεταπηδούν στον ιδιωτικό τομέα, αφότου έχουν φύγει από τις θέσεις τους στην ΕΕ.

Παράλληλα, ζητούν να κοπεί και η σύνταξη του Μπαρόζο που θα ελάμβανε ως πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, για όσο διάστημα εργάζεται στην Goldman Sachs.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση