HomeΚΟΣΜΟΣΣοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Αγκυρα

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Αγκυρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών φιλοκούρδους διαδηλωτές που είχαν έρθει για να αποτίσουν φόρο τιμής στα 103 θύματα της επίθεσης στον σταθμό της Άγκυρας πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται επί τόπου.

Στις 10 Οκτωβρίου 2015, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης υποστηρικτών της κουρδικής υπόθεσης που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου στη νοτιοανατολική Τουρκία, δύο καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους σκοτώνοντας 103 ανθρώπους και τραυματίζοντας 500 άλλους.

Η ευθύνη για την επίθεση αυτή, τη χειρότερη στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, αποδόθηκε από τις αρχές στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου 150 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα λίγο πριν από τις 10:04 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που σημειώθηκε η επίθεση, κοντά στον σταθμό της Άγκυρας, περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας τις οποίες συνέδραμαν φορτηγά που έφεραν κανόνια νερού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι διαδηλωτές, που κρατήθηκαν σε απόσταση από την πλατεία, φώναζαν «κράτος δολοφόνος» εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ προς την κατεύθυνση των δυνάμεων της τάξης, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσουν το πλήθος.

Εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούσαν σημαίες εμποδίστηκαν επίσης από την αστυνομία με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, στην οποία θα έπαιρνε μέρος και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Την Κυριακή (χθες), στη διάρκεια μιας πρώτης συγκέντρωσης στην Μπούρσα (Προύσα – βορειοδυτική Τουρκία) στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στους διαδηλωτές.

Η Τουρκία συγκλονίζεται από το καλοκαίρι του 2015 από σειρά φονικών επιθέσεων που αποδίδονται από τις αρχές είτε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είτε στoυς κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και στις παραφυάδες του.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση