HomeΚΡΗΤΗΔριμύ κατηγορώ του Στ. Θεοδωράκη στην Κυβέρνηση από τα Χανιά

Δριμύ κατηγορώ του Στ. Θεοδωράκη στην Κυβέρνηση από τα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δριμύ κατηγορώ απηύθυνε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από τα Χανιά.

Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνο για το κομματικό της κράτος, αδιαφορώντας τελείως για τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και του τόπου γενικότερα.

Επίσης σε δηλώσεις του έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό, αλλά και στο πώς θα βγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του επεσήμανε:

“Η οικονομία και το μεταναστευτικό. Η χώρα δυσκολεύεται, ο κόσμος περιθώρια δεν έχει, από την άλλη οι διεθνείς οργανισμοί πιέζουν οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται. Τι γίνεται με όλο αυτό το πράγμα, γιατί είναι όλα συνυφασμένα μεταξύ τους.

Η χώρα θα δυσκολεύεται και η κοινωνία θα υποφέρει όσο δεν το παίρνουμε απόφαση ότι η λύση είναι οι μεγάλες αλλαγές. Απλώς το να εφαρμόζουμε τα μνημόνια κούτσα – κούτσα, σιγά – σιγά με μικρές αναβολές, ανακυκλώνουμε ουσιαστικά την κρίση. Θα πρέπει να το τολμήσουμε και αυτό είχε πει εξ αρχής το Ποτάμι, να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Επιγραμματικά: Λιγότερο δημόσιο, λιγότερο κράτος, λιγότερες δαπάνες, λιγότεροι φόροι. Αν καταργήσουμε το κομματικό κράτος θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανεξαρτησία της χώρας από τα μνημόνια.

Ωστόσο αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο απ’ ότι φαίνεται. Δηλαδή πολλοί το ανακοινώνουν αλλά βλέπουμε στην πορεία κάπου κολλάει το θέμα. Από την άλλη μεριά και ο ιδιωτικός τομέας «κουτσαίνει». Το γίνεται; Σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε; Μιλήσαμε με καθηγητές πριν μας είπαν ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του Grexit. Από την άλλη μεριά από πάνω υπάρχει το Brexit, το οποίο θα δημιουργήσει κάποια άλλα… Δηλαδή ο απλός Έλληνας μέσα στη δίνη τι θα πρέπει να ξέρει; Τι θα πρέπει να κάνει;

Δεν ξέρω τι ξέρουν οι καθηγητές που εγώ δεν ξέρω. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν έχουμε ξεπεράσει κανέναν κίνδυνο. Θεωρώ δηλαδή ότι η χώρα είναι πάντα στην διακεκαυμένη ζώνη. Και αν δεν υπάρξουν γρήγορες αποφάσεις, για να μιλάμε συγκεκριμένα τώρα. Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα με την Ευρώπη και δεν προχωρήσουμε στη χρηματοδότηση της χώρας. Δηλαδή εάν δεν ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα σαν χώρα. Σας θυμίζω ότι στην αρχή του νέου έτους, θα έχουμε την καινούργια πολιτική ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν η χώρα δεν ενταχθεί, εάν κατορθώσουμε να πείσουμε ότι είμαστε άξιοι να ενταχθούμε σε αυτές τις νέες ρυθμίσεις, τα χειρότερα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.

Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να προχωρήσει μπροστά…

Η κυβέρνηση δεν έχει την προτεραιότητα που θα έπρεπε να έχει. Αντί δηλαδή να έχει ως προτεραιότητα, να λύσει τα μέτωπα, να απαντήσει σε μεγάλα προβλήματα της χώρας, ενδιαφέρεται κυρίως για ρυθμίσεις προς όφελος του κομματικού της κράτους. Για συμβιβασμούς, για δευτερεύουσες αλλαγές, που όχι μόνο δεν πάνε τη χώρα μπροστά, αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά την πάνε προς τα πίσω.

Για το μεταναστευτικό;

Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας και θα πρέπει να υπάρχει εδώ μια συνευθύνη. Και όταν λέω συνευθύνη δεν εννοώ μερικά λεφτά προς τους Έλληνες για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πρέπει το έχουμε πει από την αρχή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που φτάνουν στην Ελλάδα να είναι μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη. Αυτό αφορά κάθε περιοχή της χώρας, αφορά όλους τους νομούς, αφορά και όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν θα πρέπει δηλαδή οι Ευρωπαίοι να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, σ’ ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η μετανάστευση και η προσφυγιά.

Το διαχειριζόμαστε σωστά τελικά;

Η κυβέρνηση τσαλαβουτάει και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης προσπαθεί, αλλά προφανώς χρειάζεται μια συνολικότερη κυβερνητική προσπάθεια. Γιατί όλοι οι στόχοι που έχουμε βάλει, έχουν πέσει έξω. Και βλέπετε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και στα νησιά. Πολλά προβλήματα στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας, στα hot spots των νησιών. Και αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ότι τίποτα απ’ αυτά που λέει στους τοπικούς πληθυσμούς, στους μετανάστες στους πρόσφυγες, στις δομές, στις ΜΚΟ, στην Ευρώπη, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ολοκληρώνεται”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση