HomeΚΡΗΤΗΟι κοσμοναύτες «ψηφίζουν» Κρήτη – Τους υποδέχθηκε ο Στ. Αρναουτάκης

Οι κοσμοναύτες «ψηφίζουν» Κρήτη – Τους υποδέχθηκε ο Στ. Αρναουτάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κρήτη είναι ένα υπέροχο νησί και γίνεται αγαπημένος προορισμός των κοσμοναυτών καθώς διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα στην αποκατάσταση της υγείας μας επιστρέφοντας στη γη από το διάστημα, είπαν οι Ρώσοι κοσμοναύτες Όλεγκ Σκρίποτσκα και Αλεξέι Οβτσίνιν στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων των Χανίων, αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Φίλοι της Ελλάδας «Φιλική Εταιρεία» σε εκδήλωση υποδοχής στο ξενοδοχείο «ΑΝΕΜΟΣ» στην Γεωργιούπολη του δήμου Αποκορώνου.

perifereia rosoi astronaftoi5

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αποστολή Ρώσων κοσμοναυτών που έρχονται στη Κρήτη για την αποκατάσταση της υγείας τους, με συντονιστή του προγράμματος «αποκατάστασης υγείας Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα» τον Έλληνα δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό. Ο Ολέγκ και ο Αλεξέι, όπως είπαν, επέστρεψαν στη Γη στις 7 Σεπτεμβρίου, μετά από παραμονή σχεδόν 6 μηνών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ενώ είναι η πρώτη φορά που έρχονται για αποκατάσταση ταυτόχρονα δυο κοσμοναύτες, δείγμα της εμπιστοσύνης που δείχνει η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του, ειδικά στην Κρήτη.

perifereia rosoi astronaftoi

Καλωσορίζοντας στο νησί μας τους δυο κοσμοναύτες ο Περιφερειάρχης τους ευχήθηκε καλή παραμονή και αποκατάσταση τονίζοντας ότι, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό που οι Ρώσοι κοσμοναύτες επιλέγουν την Κρήτη για να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας τους μετά από πολύμηνη παραμονή στο διάστημα. Η Κρήτη για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Η επίσκεψη, η διαμονή των Ρώσων κοσμοναυτών στο νησί μας προσφέρει μεγάλη προβολή της Κρήτης, της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο και ειδικά στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό για την άριστη συνεργασία στην  οργάνωση των επισκέψεων των Ρώσων κοσμοναυτών».

perifereia rosoi astronaftoi3

Ο Περιφερειάρχης παράλληλα με τις ευχές του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα για την Κρήτη, βιβλία για τον πολιτισμό της, την ιστορία της αλλά και συσκευασία με παρθένο ελαιόλαδο.  Οι κοσμοναύτες από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη και τις τοπικές αρχές για την υποδοχή προσφέροντας στον κ. Αρναουτάκη μια φωτογραφία του διαστημοπλοίου με το οποίο ταξίδεψαν στο διάστημα, όπως επίσης φωτογραφικό υλικό με λήψεις από το διάστημα έδωσαν και στους παριστάμενους εκπροσώπους των φορέων. Οι κοσμοναύτες ανέφεραν στον Περιφερειάρχη και στους εκπροσώπους των αρχών ότι, «η Κρήτη είναι ένα υπέροχο νησί, το βλέπουμε από το διάστημα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το επισκεπτόμαστε και απολαμβάνουμε την φιλοξενία και τις ομορφιές του».

perifereia rosoi astronaftoi4

Τις ευχαριστίες του στον Περιφερειάρχη και στις τοπικές αρχές εξέφρασε ο συντονιστής του προγράμματος Θανάσης Αυγερινός λέγοντας ότι, το 2015 και 2016 έχουν έρθει στο νησί 4 Ρώσοι κοσμοναύτες στο νησί για αποκατάσταση και ότι στόχος είναι ο αριθμός να αυξάνει κάθε χρόνο και η Κρήτη να καταστεί κέντρο αποκατάστασης υγείας των κοσμοναυτών.

Όπως είπε ο Θανάσης Αυγερινός ο πρώτος κοσμοναύτης που ήρθε στην Κρήτη για αποκατάσταση ήταν το καλοκαίρι του 2015 ο Αντόν Σκάπλεροφ, ο επόμενος ήταν το φετινό Καλοκαίρι ο Γιούρι Μαλέντσενκο και τώρα οι Ολέγκ Σκρίποτσκα και Αλεξέι Οβτσίνιν.

Όπως ανέφερε ο Θανάσης Αυγερινός ο Ολέγκ,  έχει τιμηθεί με τον τίτλο-παράσημο του Ήρωα της Ρωσίας από τον πρόεδρο Πούτιν, ήταν η δεύτερη διαστημική πτήση και για τον Αλεξέι η πρώτη.

Οι δυο κοσμοναύτες έχουν επισκεφθεί τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το μουσείο της Ελεύθερνας, ενώ συμμετείχαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιούρι Γκαγκάριν στο Ηράκλειο. Θα παραμείνουν 21 ημέρες στην Κρήτη και μετά την περιοχή των Χανίων θα εγκατασταθούν στη Χερσόνησο Ηρακλείου, από όπου και ξεκίνησε η υποδοχή του προγράμματος αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών το 2015.

Διαφήμιση
Διαφήμιση