HomeΚΟΣΜΟΣΧτύπησε την Αϊτή ο τυφώνας Μάθιου

Χτύπησε την Αϊτή ο τυφώνας Μάθιου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ισχυρότερος τυφώνας εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, ο τυφώνας Μάθιου, έπληξε την Αϊτή με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 230 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές.

Ήδη ο τυφώνας έχει προκαλέσει θανάτους στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία ενώ η νότια Αϊτή έχει ουσιαστικά αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα μετά την κατάρρευση γέφυρας που τη συνέδεε με την πρωτεύουσα Πορτ- Ο- Πρενς.

tyfonas1

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα είναι αντιμέτωπη με το «μεγαλύτερο ανθρωπιστικό γεγονός» μετά το σεισμό του 2010.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια ενώ στα γεμάτα νοσοκομεία αναφέρθηκαν ελλείψεις νερού, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Αϊτή Mourad Wahba.

Περισσότερα από 4 εκατομμύρια παιδιά είναι πιθανό να πληγούν από τις συνέπειες του τυφώνα, προειδοποιεί η Unicef, επισημαίνοντας των κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από τα λιμνάζοντα νερά.

tyfonas2

«Καταστροφή» ήταν ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε η αντιδήμαρχος της πόλης Les Cayes, Marie Claudette Regis Delerme, για να περιγράψει την κατάσταση στην παραθαλάσσια πόλη στα νότια της χώρας.

Η πόλη των 70.000 κατοίκων γέμισε νερά και πολλά σπίτια έμειναν χωρίς στέγη. Η ίδια η αντιδήμαρχος αναγκάστηκε να διακόψει συνεδρίαση όταν ο άνεμος ξεκόλλησε τη στέγη στο κτήριο που γινόταν.

Εικόνες από την πόλη Les Cayes δείχνουν ανθρώπους να περπατούν στο νερό, που τους φτάνει ως τον ώμο, ενώ οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν πως και άλλες παραθαλάσσιες πόλεις βρίσκονται κάτω από το νερό.

tyfonas3

Σύμφωνα με το BBC, έχουν αναφερθεί θάνατοι στην Αϊτή, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Στο Port Salut ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να μετακινηθεί έχασε τη ζωή του όταν τα κύματα χτύπησαν την παραθαλάσσια πόλη.

Στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία κατολισθήσεις και η κατάρρευση τοίχου σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους.

tyfonas9

tyfonas7

tyfonas8

tyfonas6

tyfonas5

tyfonas4

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση