HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑBloomberg: Έτοιμη για σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ

Bloomberg: Έτοιμη για σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ΕΚΤ δεν προτίθεται να «παγώσει» οικονομία και αγορές, ακόμη και εάν τελικά αποφασίσει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, όπως τουλάχιστον αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τραπεζικά στελέχη της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα γίνει σταδιακά, με πιθανότερο ρυθμό τον περιορισμό ανά 10 δισ. ευρώ των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ σε μηνιαία βάση.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή το μηνιαίο πρόγραμμα αγορών της τράπεζας φθάνει στα 80 δισ. ευρώ, ενώ τυπικά το QΕ ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2017, με τον Μάριο Ντράγκι να έχει δηλώσει, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, ότι δεν υπήρξε κάποια συζήτηση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2017, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα έχει μόλις τέσσερις συνεδριάσεις στις οποίες θα συζητηθεί η νομισματική πολιτική: 20 Οκτωβρίου 2016, 8 Δεκεμβρίου 2016, 19 Ιανουαρίου 2017 και 9 Μαρτίου 2017.

Πάντως οι αναλυτές, στηριζόμενοι και στις συνεχείς διαβεβαιώσεις Ντράγκι – ακόμη και προς τους Γερμανούς βουλευτές – ότι θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι το QE δεν πρόκειται να αφεθεί να «λήξει» τον Μάρτιο του 2017.

«Το QE έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2017 και το πιθανότερο είναι ότι τότε θα αποφασιστεί να παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο», εκτιμά ο Marchel Alexandrovic, οικονομολόγος της Jefferies International και προσθέτει «προς τα τέλη του 2017 η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει κατά πόσο θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του προγράμματος, όμως, όλα θα εξαρτηθούν από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αναφορικά με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης».

Το να ακολουθήσει την πολιτική της μείωσης του QE ανά δέκα δισ. ευρώ μηνιαίως, θα σημάνει ότι η ΕΚΤ επιθυμεί να ταυτιστεί με τη Fed, η οποία προχώρησε σε ανάλογη κίνηση το 2013. Η Fed άρχισε να μειώνει το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο του 2013 και η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014, καθώς στόχος της ήταν, πέραν όλων των άλλων, να υπάρξει ομαλή προσαρμογή των αγορών στη νέα της πολιτική.

Το δημοσίευμα ήταν αρκετό ώστε να οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης,με αυτές των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας να ενισχύονται περίπου 4 μονάδες βάσης (0,04 της ποσοστιαίας μονάδας).

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ υποχωρούσε πριν έως 0,7%.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση