HomeΚΡΗΤΗΔύο γύπες… έπεσαν σε μια μέρα – Ο ένας δηλητηριασμένος

Δύο γύπες… έπεσαν σε μια μέρα – Ο ένας δηλητηριασμένος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο γύπες… έπεσαν σε μόλις μία ημέρα σε περιοχές της Κρήτης σημαίνοντας συναγερμό σε Διεύθυνση Δασών και σε Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ).

Ο πρώτος γύπας εντοπίστηκε χθες το πρωί να φέρει εξωπαράσιτα και να είναι δηλητηριασμένος στο δρόμο από το Σεληνάρι στο Βραχάσι.

1-10 ΓΥΠΑΣ ΒΡΑΧΑΣΙ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 1-10 ΓΥΠΑΣ ΒΡΑΧΑΣΙ 2

Περαστικοί ειδοποίησαν της Διεύθυνση Δασών Λασιθίου με τους δασοφύλακες Κώστα Παπαδάκη και Ανδρέα Κικιβαράκη να τον διασώζουν και να τον μεταφέρουν στο ΕΚΠΑΖ.

Ο δεύτερος νεαρός γύπας εντοπίστηκε μέσα στη θάλασσα στο Μαριδάκη όταν – πιθανότατα – κάποιο δυνατό ρεύμα αέρα τον έριξε στα ανοιχτά.

Τον εντόπισε και τον γλίτωσε από βέβαιο θάνατο ο Ζαχαρίας Καμαράτος. Στην παραλαβή και την μεταφορά του ζώου βοήθησε ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Γιώργου Μεραμβελιωτάκη o οποίος ξεκίνησε από το Τυμπάκι και πήγε στο Μαριδάκι για να παραλάβει το ζώο που βρισκόταν σε κίνδυνο. Και τα δυο πουλιά πήραν την κατάλληλη αγωγή και φροντίδα και είναι ήδη καλύτερα.

1-10-ΓΥΠΑΣ-ΜΑΡΙΔΑΚΙ-2 1-10 ΓΥΠΑΣ ΜΑΡΙΔΑΚΙ 1-10 ΓΥΠΑΣ ΒΡΑΧΑΣΙ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΠΑΖ:

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους βοηθάνε σε αυτές τις περιπτώσεις: τους πολίτες πρώτα –πρώτα που ενημερώνουν έγκαιρα όταν βλέπουν τα ζώα σε ανάγκη αλλά ιδιαιτέρως την Δ/νση Δασών Λασιθίου για την άμεση παρέμβαση όποτε παραστεί ανάγκη, την Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Τυμπακίου και φυσικά την Δ/νση Δασών Ηρακλείου που βοήθησε όσο μπορούσε και στις δύο περιπτώσεις αλλά και όποτε της ζητηθεί. Χάρη στην εξαιρετική συνεργασία όλων τους έχουν σωθεί δεκάδες πουλιά τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην περίπτωση των Γυπών η Κρήτη μπορεί να καμαρώνει ότι έχει τον τελευταίο καλό πληθυσμό στην Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι το ΕΚΠΑΖ τα τελευταία 4 χρόνια έχει πραγματοποιήσει στην Κρήτη τρεις μεγάλες απελευθερώσεις Γυπών όπου έχουν ενταχθεί στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης 28 Γύπες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση