HomeΚΡΗΤΗ«Πράσινο φως» για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο των Ρώσων στον Άγ. Νικόλαο

«Πράσινο φως» για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο των Ρώσων στον Άγ. Νικόλαο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο νέα επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού υπάγονται στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν. 3894/2010 με τις σχετικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ (3083Β΄/27.9.2016), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από το Enterprise Greece, το οποίο εισηγήθηκε θετικά προς την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων -διά του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη- για τον χαρακτηρισμό τους ως επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε τελικώς τις προτάσεις.

Η πρώτη πρόταση αφορά στη «Δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort στον δήμο Καρύστου του Νομού Ευβοίας» της εταιρείας «RSR EAGLE RESORT EVOIA MEPE» και η δεύτερη στο επενδυτικό σχέδιο «Elounda Hills» στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης της κοινοπραξίας «MIRUM HELLAS».

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας, πρόκειται για δύο σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές υποδομές, μαρίνες, ειδικού τύπου τουριστικές υποδομές και παραθεριστικές κατοικίες.

Τα δύο έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν 600 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, καθώς και πολλές έμμεσες.

Το επενδυτικό σχέδιο με όνομα «Elounda Hills» αναπτύσσεται σε μία έκταση 840 στρεμμάτων στον Δήμο Αγίου Νικολάου του Νομού Λασιθίου, με το σύνολο των εκτάσεων να ανήκουν σε 23 εταιρείες της κοινοπραξίας Mirum Hellas με επικεφαλής τον επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

Η αγορά των εκτάσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο από το 2007 έως το 2009, από την εταιρεία, η οποία έκτοτε προωθεί τις εγκρίσεις για το φιλόδοξο σχέδιο έχοντας ξεκινήσει, σε πρώτη φάση, την κατασκευή ενός συγκροτήματος 17 πολυτελών κατοικιών γνωστού στην Ελούντα ως Tsifliki Villas. Οι πρώτες βίλες έχουν ήδη πουληθεί, ενώ προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, η οποία θα προχωρήσει εφόσον το έργο εξασφαλίσει τον βασικό όγκο των αδειοδοτήσεων.

Tι περιλαμβάνει η επένδυση

Το «Elounda Hills» περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών και διαμερισμάτων – περί τα 375 συνολικά- τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών, μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, θεματικών πάρκων, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών στο πλαίσιο εκπλήρωσης των στρατηγικών στόχων του φορέα της επένδυσης.

Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης κάνει λόγο για μία οκταετία για την πλήρη ανάπτυξη του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια των εταίρων και με τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 55% – 45%. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το επενδυτικό σχέδιο αξίας 408 εκατ. ευρώ, η έκταση των 840 στρεμμάτων χωρίζεται σε έξι τμήματα, με συνολική δόμηση περί τα 163.000 τ.μ. Πρώτο, δεύτερο και έκτο τμήμα συγκεντρώνουν την κύρια έκταση της επένδυσης, ενώ το σύνολο των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ανέρχεται στο 50% της έκτασης. Η συνολική δυναμικότητα του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 3.400 επισκέπτες, είτε στις παραθεριστικές κατοικίες είτε στα ξενοδοχεία. Επιπλέον, από την υλοποίηση της επένδυσης θα δημιουργηθούν 763 μόνιμες θέσεις εργασίας. Σε αυτές δεν προσμετρώνται όσες προκύψουν από την απασχόληση προσωπικού στις κατοικίες μετά την πώλησή τους, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 600.

Το υπουργείο τονίζει ότι οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί να παράσχουν προσυμφωνημένα και μετρήσιμα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες και πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας.

Επιπλέον, οι εν λόγω επενδυτές έχουν δεσμευτεί ότι θα αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες των τοπικών επιχειρήσεων, καθώς και το εργατικό δυναμικό της περιοχής και ότι θα προμηθεύονται τοπικά προϊόντα στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

naftemporiki.gr/newsmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση