HomeΚΟΣΜΟΣΔύο κλεμμένοι πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στα χέρια της μαφίας της Νάπολης

Δύο κλεμμένοι πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στα χέρια της μαφίας της Νάπολης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο πίνακες του περίφημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που είχαν κλαπεί στο Άμστερνταμ το 2002, εντόπισε η ιταλική Αστυνομία.

Τα έργα βρέθηκαν στην κατοχή της μαφίας στη Νάπολη. Πρόκειται για τα «Seascape at Scheveningen» του 1882 και «Congregation leaving the Reformed Church in Nuenen».

Αμφότερα τα έργα βρέθηκαν σε «σχετικά καλή κατάσταση» και η αυθεντικότητά τους έχει επιβεβαιωθεί από έφορο, όπως ανακοίνωσε το μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, όπου είχε γίνει η κλοπή.

Οι δύο πίνακες βρέθηκαν χάρη σε μία «μαζική, συνεχιζόμενη» έρευνα που έχει διαταχθεί από τις ιταλικές εισαγγελικές Αρχές και διενεργείται από δύναμη που ειδικεύεται στο οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με το μουσείο.

Οι δύο πίνακες έκαναν «φτερά» πριν 14 χρόνια, από διαρρήκτες που εισέβαλαν στο μουσείο Βαν Γκογκ από την οροφή, με βαριοπούλες και σκάλες. Ειδικοί ασφαλείας είχαν εκπλαγεί από την επιτυχία των ληστών, με δεδομένο ότι είχαν καταφέρει να διαπεράσουν όλα τα μέτρα.

Κανένα από τα δύο έργα δεν ήταν ασφαλισμένο όταν εκλάπησαν και δεν ανήκαν καν στο μουσείο, αλλά ήταν δάνειο από την ολλανδική κυβέρνηση.

Δύο Ολλανδοί πολίτες έχουν φυλακιστεί για την κλοπή, αλλά επιμένουν ότι είναι αθώοι.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πότε τα έργα θα επιστραφούν στην Ολλανδία, με δεδομένο ότι αποτελούν μέρος αστυνομικής και εισαγγελικής έρευνας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση