HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜοντέλο Κύπρου για τα «κόκκινα» δάνεια ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Μοντέλο Κύπρου για τα «κόκκινα» δάνεια ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το καμπανάκι του κινδύνου να χαθούν σπίτια χωρίς να έχει η δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράσουν τα δάνεια τους, με τους ίδιους όρους που θα τα αγοράσουν τα αποκαλούμενα «κοράκια» των αγορών, κρούει το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Με επιστολή του προς το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε., Κωνσταντίνος Κόλλιας ζητάει επί της ουσίας να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Κύπρου, αναδεικνύοντας το σημείο- κλειδί: να μην βρίσκεται το fund σε ευνοϊκότερη θέση από το δανειολήπτη. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΟΕΕ προτείνει τα εξής:

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει καταθέσεις ή άλλη περιουσία επαρκή για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε θα πρέπει αυτή να χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους του, ενώ η όποια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών πρέπει να περιλαμβάνει γενναία διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση που το εμπράγματο δικαίωμα οδεύει αναπόφευκτα σε πλειστηριασμό, με την είσπραξη του προϊόντος του πλειστηριασμού, να παύει κάθε απαίτηση της τράπεζας από τον οφειλέτη και τους εγγυητές, με διαγραφή του υπολειπόμενου ποσού.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δοθεί η δυνατότητα στο δανειολήπτη, ο οποίος πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, να αγοράσει από την τράπεζα το δάνειό του στην τιμή, που έχει αυτή συμφωνήσει με τους επενδυτές. Το δικαίωμα πρώτης προτίμησης πρέπει να δοθεί στον δανειολήπτη. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η προστασία του ακινήτου του και θα θωρακισθεί ο ίδιος και η κατοικία του. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, τα ακίνητα αυτά θα καταλήξουν πακέτο σε funds, με αποτέλεσμα είτε ο δανειολήπτης να αγοράσει από το fund το δάνειό του σε τιμή αρκετά υψηλότερη από αυτή που το αγόρασε το fund από την τράπεζα, είτε να χάσει το σπίτι του αδυνατώντας να ανταποκριθεί στην τιμή, που θα του ζητηθεί από το fund.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα στους υφιστάμενους μετόχους, εφόσον το επιθυμούν και έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, να επενδύσουν και να αναδιαρθρώσουν την επιχείρησή τους. Στόχος πρέπει να είναι να δοθεί η δυνατότητα στις βιώσιμες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, να ρυθμίζουν τα δάνειά τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην απειλείται η συνέχιση των δραστηριοτήτων τους επ’ ωφελεία της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της ανάτασης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.

Σύμφωνα με το ΟΕΕ, η παρουσία των funds, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των επιχειρήσεων, για τις οποίες κρίνεται ότι είναι βιώσιμες μετά τη ρύθμιση και την αναδιάρθρωση, μέσω των κεφαλαίων, που θα βάλουν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση