HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπενδυτές σε Ντράγκι: Επένδυσε πρώτα εσύ στην Ελλάδα και μετά θα ακολουθήσουμε

Επενδυτές σε Ντράγκι: Επένδυσε πρώτα εσύ στην Ελλάδα και μετά θα ακολουθήσουμε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Michel Danechi δεν πείθεται ακόμα απ’ το στόρι της ελληνικής ανάκαμψης.

Καθώς οι Έλληνες επιχειρηματικοί ηγέτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν σε επενδυτές την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο μία λίστα με τους λόγους γιατί οι αποτιμήσεις στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας τα καθιστούν ελκυστικά, η Duet Asset Management του Danechi τα έλαβε υπόψη του. Ωστόσο αυτό που θέλει να δει είναι η Ελλάδα να δείξει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα στις δεσμεύσεις που έχει λάβει έναντι των Ευρωπαίων δανειστών ούτως ώστε να καταφέρει να περιληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Η ελκυστική αποτίμηση υπάρχει, αλλά είναι ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα», λέει ο Danechi, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση 1,5 δισ δολ. σε περιουσιακά στοιχεία στις αναδυόμενες αγορές στο Duet. «Εάν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα QE τότε η διάθεση θα αλλάξει αυτόματα προς το θετικό».

Οι επενδυτές δεν βιάζονται να βάλουν λεφτά σε μία αγορά όπου η αξία των μετοχών και των ομολόγων έχουν επανειλλημένα καταρρεύσει. Στις δεκάδες συναντήσεις που έγιναν στο ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ, τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων βομβαρδίστηκαν με ερωτήσεις στοχευμένες γύρω απ’ το πολιτικό ρίσκο, τις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν, την έλλειψη ρευστότητας, την υπερβολική φορολογία των επιχειρήσεων και για το μη φιλικό επιχειρηματικό κλίμα.

Αγορές σε πτώση

«Το μήνυμα μας ήταν ‘επενδύστε στην Ελλάδα’ και η απάντηση τους ήταν ‘εάν κάνετε αυτά που είναι απαραίτητα τότε θα το πράξουμε’», λέει ο Θανάσης Δρογόσης, επικεφαλής μετοχών στην Pantelakis Securities, μία απ’ τις ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες που ήταν χορηγοί της εκδήλωσης.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν υποχωρήσει περίπου 11% φέτος, αφού είχαν χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους το 2015. Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έχει παραμείνει στο 8%, μακράν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να συνάψει συμφωνία με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής τον τελευταίο Ιούνιο.

Η ροή των θετικών ειδήσεων μάλιστα αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη το Κοινοβούλιο ενέκρινε ακόμα έναν γύρο μέτρων που είχαν απαιτηθεί απ’ τους πιστωτές ούτως ώστε να ξεκλειδώσει η εκταμίευση μέρους των έκτακτων δανείων βοήθειας.

Επίσης τα στοιχεία απ’ το υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι εντός της τροχιάς των στόχων που έχουν τεθεί. Παράλληλα η ΤτΕ ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις στη χώρα αυξήθηκαν τον Αύγουστο. Και μέσα σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη προκειμένου να ξεκολλήσει το ντιλ της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR, δείχνοντας τη θέληση του να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσουν.

Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές έχουν καεί στο παρελθόν απ’ τις λανθασμένες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Οι ελπίδες για μία ελληνική ανάκαμψη διαψεύστηκαν καθώς η πρώτη χώρα – μέλος της Ευρωζώνης που ζήτησε διάσωση παραμένει και η μοναδική που εξακολουθεί να είναι η μόνη που παραμένει σε «μηχανική υποστήριξη» απ’ τους εταίρους της.

Η κυβέρνηση του Τσίπρα προετοιμάζεται για ακόμα έναν γύρο συζητήσεων με τους δανειστές για θέματα που ξεκινούν απ’ τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μεσοπρόθεσμα. Και αυτό την ώρα που η οικονομία πασχίζει να αναρρώσει απ’ την περυσινή διαμάχη με τους πιστωτές που σχεδόν εξώθησαν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

«Οι επενδυτές επικεντρώνονται στην πρόοδο που γίνεται για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και το μήνυμα τους ήταν για περισσότερο φιλική στην ανάπτυξη πολιτική, κυρίως χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και ταχεία εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνει ο Δρογόσης.

Φόβοι για κόπωση

Ο φόβος έχει δώσει τη θέση του στην κόπωση, είπαν δύο στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που παρέστησαν στο Roadshow. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν κερδοσκόποι επενδυτές σε αναδυόμενες αγορές, όπως είπαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν καθώς οι συναντήσεις δεν ήταν δημόσιες. Οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες επικεντρώθηκαν στα δικά τους θεμελιώδη στοιχεία καθώς πασχίζουν να προωθήσουν από κοινού ένα πειστικό αφήγημα για τις προοπτικές της χώρας, είπαν.

«Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά την έκθεση τους αλλά ενδιαφέρονται πολύ για την Ελλάδα», δηλώνει ο αναπλ. υπ. Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην εκδήλωση στο Λονδίνο. «Εάν κάποιος αναζητά υψηλές αποδόσεις αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη, τότε που αλλού μπορεί να πάει;», αναρωτήθηκε σε συνέντευξη που μας παραχώρησε στην οικεία του πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο.

«Πάρ’ τε για παράδειγμα τον ΟΤΕ. Η σχέση της αξίας της επιχείρησης προς τα Ebitda βρίσκεται στο 3,8 όταν η αντίστοιχη σχέση των Ευρωπαίων ανταγωνιστών του κυμαίνεται μεταξύ του 5,5 και του 8».

Υπερβολές

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ελλάδας είπε απ’ την πλευρά του: «υπάρχει μία υπερβολή στο ρίσκο που αντικατοπτρίζει η αγορά ομολόγων, κάτι που κρατά τους επενδυτές μακριά». Οι αποδόσεις στο 8,5% πολύ απλά δεν δικαιολογούνται», είπε αφού είδε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο. Πρόσθεσε δε ότι μετά τη νέα συμφωνία με τους δανειστές πέρυσι, η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Τόσο ο Χαρίτσης όσο και ο Κουτεντάκης λένε ότι το κλίμα μεταξύ των επενδυτών σύντομα θα αλλάξει καθώς θα ενεργοποιηθούν θετικοί καταλύτες εντός του επόμενου τριμήνου, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της επόμενης αξιολόγησης, μία συμφωνία για την ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής των δανείων της χώρας και την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Έχουμε έναν οδικό χάρτη, δεσμευόμαστε πλήρως στο σχέδιο μας, και θα δούμε ένα σημαντικό ριμπάουντ το 2017», λέει ο Χαρίτσης.

«Όχι ακόμα»

Κατά τον Χαρίτση αυτή η εβδομάδα θα σημάνει και την έναρξη της ανάκαμψης με την κυβέρνηση να εκπληρώνει τα τελευταία προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ ως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Η προκαταρκτική τεχνική εργασία για την επόμενη αξιολόγηση εξελίσσεται καλά και δεν αναμένονται άλλες καθυστερήσεις, προσθέτει.

«Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μία οικονομία υψηλών αποδόσεων και μικρού ρίσκου», σημειώνει. «Δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί, όμως πλησιάζουμε», προσθέτει.

Ωστόσο το ΔΝΤ δεν μοιράζεται με τον Χαρίτση την αισιοδοξία του. Σε έκθεση του για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το Ταμείο υπογράμμιζε πως η Ελλάδα πρέπει να περικόψει και άλλο τις συντάξεις και παράλληλα οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να κόψουν και άλλο το ελληνικό χρέος. Όμως ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι ευρωπαίοι δανειστές είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν τη συμβουλή του.

Το ΔΝΤ έχει κάνει λάθη στο παρελθόν, υποτιμώντας διαρκώς την απόδοση της Ελλάδος, λέει ο Κουτεντάκης. Η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στους στόχους του προϋπολογισμού φέτος και οι χώρες της Ευρωζώνης θα επεκτείνουν τις περιόδους αποπληρωμής για κάποια απ’ τα δάνεια διάσωσης και παράλληλα θα προστατεύονται απ’ τις διακυμάνσεις των επιτοκίων. «Αυτοί που θέλουν υψηλές αποδόσεις, θα πρέπει να εισέλθουν στην μεταβατική περίοδο, ειδάλως θα χάσουν το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται μπροστά τους», προσθέτει.

Παρ’ όλα αυτά επενδυτές όπως ο Danechi δεν βιάζονται. «Όχι ακόμα, όχι πριν δούμε πραγματική εφαρμογή και όχι μόνο λόγια», καταλήγει.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση