HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕπιτροπή «σοφών» για ομαδικές απολύσεις: Οτι πει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Επιτροπή «σοφών» για ομαδικές απολύσεις: Οτι πει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ετοιμο το κείμενο-πιλότος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς, τάσσονται κατά πλειοψηφία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Εθνος» στο πολυαναμενόμενο πόρισμα-πιλότο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, οι «Σοφοί» φέρονται να καταλήγουν ομοφώνως πως δεν χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και κυρίως στα μείζονα θέματα της συλλογικής δράσης (απεργία – ανταπεργία), ενώ για τις ομαδικές απολύσεις παραπέμπουν στην επίμαχη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) που αναμένεται προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Ομοφώνως μάλιστα φέρονται να τάσσονται υπέρ της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων (κλαδικών – ομοιοεπαγγελματικών), ενώ κατά πλειοψηφία προκρίνουν και την επαναφορά της αρχής της «εύνοιας», που ορίζει πως υπερισχύει η ρύθμιση από την οποία παρέχεται η μεγαλύτερη προστασία του εργαζομένου.

Καθηγητές

Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που απαρτίζεται από καθηγητές εγνωσμένου κύρους, ξεκλειδώνει τη δύσκολη διαπραγμάτευση για την εργασιακή μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες καταλήγει σε 12 συστάσεις που ακουμπούν στους τρεις γνωστούς άξονες της διαπραγμάτευσης: ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις – κατώτατος μισθός και συνδικαλιστικός νόμος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι 8 από τις 12 συστάσεις αποτυπώνονται με ομόφωνη γνώμη των καθηγητών, ενώ οι υπόλοιπες με πλειοψηφία. Στο 60 και πλέον σελίδων πόρισμά της, η διεθνής των «Σοφών» αναλύει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές» για τα κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, προχωρά σε συστάσεις και εξειδικεύει τις θέσεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

Ειδικότερα:

  • Ομοφώνως φέρονται οι καθηγητές που συμμετέχουν στην Επιτροπή να καταλήγουν πως δεν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως όσον αφορά το μείζον θέμα της συλλογικής δράσης. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύει την ελληνική θέση πως δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ-άουτ) που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.
  • Ομοφώνως τάσσονται οι καθηγητές και ενώπιον του κρίσιμου θέματος των ομαδικών απολύσεων. Παραπέμπουν στην επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), η οποία εκδίδεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή θα κρίνει την τύχη της διοικητικής έγκρισης (δικαίωμα «βέτο») που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν ταυτόχρονα να προβλεφθεί μία εκ των προτέρων (και όχι εκ των υστέρων) διαδικασία έγκρισης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση