HomeΚΟΣΜΟΣΒενετία: Πλωτή διαμαρτυρία κατά των κρουαζιεροπλοίων

Βενετία: Πλωτή διαμαρτυρία κατά των κρουαζιεροπλοίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με το σύνθημα No Grandi Navi- Οχι στα μεγάλα πλοία – περισσότεροι από 30.000 Βενετοί διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας να σταματήσει η προσέγγιση των μεγάλων κρουαζιεροπλοίων στη Βενετία. Όπως λένε, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, τότε αυτοί θα είναι η τελευταία γενιά των βενετών που θα χαίρονται την πόλη, αφού επιβαρύνεται καθημερινά από ρύπανση.

Οι κάτοικοι της Βενετίας δυσανασχετούν εξαιτίας του… μεγάλου αριθμού των τουριστών που κατακλύζουν καθημερινά την πόλη τους, κάνοντας την καθημερινότητά τους δύσκολη, τόσο γιατί υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία, όσο και εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Οι διαμαρτυρόμενοι Βενετοί πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και με μικρά σκάφη πραγματοποίησαν πλωτή πορεία εναντίον των κρουαζιερόπλοιων που κατακλύζουν τα κανάλια της Βενετίας.

Η πρωτότυπη διαμαρτυρία έγινε γνωστή με το #NoGrandiNavi, το οποίο σημαίνει «Όχι στα μεγάλα πλοία», ενώ περισσότεροι από 30.000 Βενετοί συμμετείχαν κρατώντας μπαλόνια και πανό με το παραπάνω σύνθημα.

Τον περασμένο μήνα, περίπου 500 διαμαρτυρόμενοι πολίτες, που ανήκουν στο κίνημα «Generation 90», συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης με πανό και πλακάτ, ενώ με ανοιχτή επιστολή τους υποστήριξαν: «Μπορεί να είμαστε η τελευταία γενιά που ζει στη Βενετία, όσο είναι ακόμα πραγματική πόλη, όπου μπορείς να βρεις ένα σπίτι και μία δουλειά, ή να τριγυρνάς στους δρόμους ζώντας φυσιολογικά και όχι σαν κάποιος σούπερ ήρωας. Ας είμαστε ξεκάθαροι όμως. Δεν είμαστε νοσταλγικοί, είμαστε εκνευρισμένοι.

Αλλά είμαστε και ρεαλιστές και αποφασισμένοι να δώσουμε τα πάντα, ώστε αυτή η πόλη, η δική μας πόλη, να μην παρακμάσει για πάντα. Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να μείνουν ή να μετακομίσουν στη Βενετία και τα νησιά πρέπει να είναι ικανοί να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Πρέπει να είναι ικανοί να βρουν ένα σπίτι με ένα λογικό ενοίκιο, μια δουλειά που θα τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν χρέη υποθήκης και το άγχος της διαβίωσης, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που κάθε άλλη φυσιολογική πόλη προσφέρει στους κατοίκους της. Αν δεν ενεργήσεις τώρα, η πτώση θα είναι ανελέητη, με αποτέλεσμα τον βέβαιο θάνατο. Δεν θέλουμε μια πόλη τουριστών, την οποία αδειάζουν κάθε βράδυ, θέλουμε μια πόλη που αναπνέει».

Θυμίζουμε πως νωρίτερα φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξαν πως η Βενετία θα εισαχθεί στη λίστα με τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται σε κίνδυνο, αν δεν απαγορευθεί η προσέγγιση μεγάλων πλοίων ως το 2017.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση