HomeΚΡΗΤΗΟι μισές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ

Οι μισές επιχειρήσεις στο Ηράκλειο δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ανάγκη ύπαρξης ρύθμισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι λόγω οφειλών προς τον ΟΑΕΕ δεν μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλο.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Η βαθιά οικονομική ύφεση και δυσπραγία, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών, η υπέρμετρη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και η ασφυκτική, για την οικονομία, πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στον κλάδο των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, σοβαρή παρενέργεια του δυσμενούς περιβάλλοντος και ανησυχητικό σημείο των καιρών αποτελεί η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ. Το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο και γίνεται πιο ανησυχητικό δεδομένου ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ δεν μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ (Σεπτέμβριος 2016), το 37% των ασφαλισμένων του Οργανισμού παρουσιάζει προβλήματα αποπληρωμής είτε των παλαιών οφειλών είτε των νέων….

Στο Ηράκλειο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού εκτιμάται ότι ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 50% των επιχειρήσεων του νομού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εισφορές τους προς τον ΟΑΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι περίπου 7.000 επιχειρήσεις στο Ηράκλειο θέλουν να «βάλουν λουκέτο», αλλά δεν μπορούν λόγω οφειλών προς την εφορία.

Επιπλέον, το φαινόμενο αυτό λαμβάνει σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις, αφού πολλοί ασφαλισμένοι, που πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (ηλικία, χρόνια ασφάλισης, κλπ), αδυνατούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ.

Μάλιστα, το νέο καθεστώς που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2017 θα επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι εισφορές προς τον ΟΑΕΕ διπλασιάζονται ακόμα και τριπλασιάζονται, με αποτέλεσμα ακόμα και κάποιοι που, έως τώρα, ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, πλέον να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις επερχόμενες υψηλές εισφορές.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη, η κυβέρνηση να προβλέψει μία λύση για το πρόβλημα που έχει προκύψει αναφορικά με τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ, ιδίως για τους ασφαλισμένους εκείνους που είτε πληρούν όλες τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ (όταν οι οφειλές ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ), είτε είναι προ της σύνταξης, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και λόγω ηλικίας δεν μπορούν να βρουν δουλειά, ενώ δεν έχουν ακόμα κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και απαρτίζουν σημείο αναφοράς και το κέντρο κοινωνικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, η ιδεοληπτική πολιτική της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει την οικονομία και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε εξαιρετικά δυσμενή θέση: δουλειές στην αγορά δεν υπάρχουν, η φορολογία είναι δυσβάστακτη, οι έμμεσοι φόροι έχουν αυξηθεί και οι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Επιβάλλεται, να δοθεί λύση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ιδίως δε για τους ασφαλισμένους εκείνους που βρίσκονται στο στάδιο προ της σύνταξης».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Τι προτίθεστε να κάνετε για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους;

  1. Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι λόγω των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ δεν μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση