HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΔιεθνές επιστημονικό συνέδριο το Σαββατοκύριακο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο το Σαββατοκύριακο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο» είναι ο τίτλος Διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει ο «Σύλλογος των Αθηναίων» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα διεξαχθεί το Σάββατο, 24 και την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου.

Στο συνέδριο το οποίο τίθεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων που αφορούν τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Επίσης, για πρώτη φορά σχεδόν μετά από δυο δεκαετίες, θα παραστούν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους, ενώ θα ανανεωθεί -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (InternationalAssociationfortheReunificationoftheParthenonSculptures).

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Έλγιν.

Ο τρόπος που τεμαχίστηκε η Ζωφόρος του Παρθενώνα, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεως τους.

Το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως, είναι μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων.

Επίσης παρουσιάζεται το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος.

Οι διαλέξεις αναμένεται αφενός να πλουτίσουν τις γνώσεις μας και αφετέρου να αναζωογονήσουν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου μνημείου της αθηναϊκής Ακροπόλεως.

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των εργασιών

Τα αποτελέσματα των εργασιών του συνεδρίου θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στη δημοσιότητα και στον επιστημονικό κόσμο, ενώ το πρόγραμμα και το υλικό, φωτογραφικό και μη, θα διατεθεί μέσω του site του Συλλόγου των Αθηναίων, καθώς επίσης και βιντεοσκόπηση και οπτικοαουστικό των ομιλιών των συνέδρων.

Από την ίδρυση του το 1895, ο «Σύλλογος των Αθηναίων» στοχεύει στη φροντίδα διασώσεως και συντηρήσεων των μνημείων και των έργων τέχνης που συνδέονται με την ιστορία των Αθηνών, στη διατήρηση της αθηναϊκής παραδόσεως, στην προστασία των θησαυρών της πόλεως και στην προαγωγή των τοπικών ζητημάτων και του πολιτισμού.

Οπως αναφερεται στο ιστορικο του συλλόγου, στα ιδρυτικά του μέλη συμμετείχαν απόγονοι των Αθηναίων, οι οποίοι αντιστάθηκαν στη σύληση του Παρθενώνος από τον λόρδο Έλγιν.

Στις προγραμματισμένες δράσεις του έχουν ενταχθεί η στενότερη συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές και η στήριξη των ενεργειών τους, καθώς και η δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα το ταξίδι των Γλυπτών από τον Παρθενώνα μέχρι το Βρετανικό Μουσείο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση