HomeΚΡΗΤΗΕρευνήτρια από την Κρήτη δημιουργεί … εντυπωσιακή καινοτομία στην Ιταλία

Ερευνήτρια από την Κρήτη δημιουργεί … εντυπωσιακή καινοτομία στην Ιταλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έλληνες ερευνητές στην Ιταλία και ιταλοί συνάδελφοί τους δημιούργησαν ένα καινοτόμο φίλτρο καθαρισμού του νερού, το οποίο περιέχει άφθονο…καφέ. Οι ειδικοί στα νέα υλικά και οι χημικοί του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (όπου διεξάγουν έρευνα πολλοί Έλληνες), με επικεφαλής την Δέσποινα Φραγκούλη από την Ιεράπετρα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Sustainable Chemistry & Engineering» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Οι κόκκοι

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, πράγμα που δημιουργεί μια τεράστια ποσότητα αλεσμένων κόκκων του. Οι ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να αξιοποιούν αυτά τα κατάλοιπα με τρόπο που βοηθά στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Έτσι, ενσωμάτωσαν τέτοια κατάλοιπα επεξεργασμένου καφέ σε αφρώδες ελαστομερές υλικό. Δημιούργησαν με αυτόν τον τρόπο ένα πρωτότυπο φίλτρο, που αποτελείται κατά 60% από καφέ και κατά 40% από ελαστομερές σιλικόνης. Το βιοελαστομερές πορώδες φίλτρο, μέσα σε διάστημα 30 ωρών, μπορεί να αφαιρέσει το 99% των ιόντων του μολύβδου και του υδραργύρου που περιέχονται στο ακίνητο νερό.

filtro kafe

Οι δοκιμές

‘Αλλες δοκιμές με τρεχούμενο νερό έδειξαν ότι το φίλτρο κατακράτησε άμεσα τα δύο τρίτα (67%) του μολύβδου. Το φίλτρο μπορεί να πεταχτεί μετά τη χρήση του, χωρίς πρόβλημα για το περιβάλλον. Σύμφωνα με την κ. Φραγκούλη, κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο παράγονται περίπου έξι εκατομμύρια τόνοι κατάλοιπων καφέ από τις βιομηχανίες καφέ, τα εστιατόρια – μπαρ και τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Ένα μεγάλο μέρος από αυτόν τον χρησιμοποιημένο καφέ καταλήγει στις χωματερές, ενώ ένα μικρότερο μέρος χρησιμοποιείται για λιπάσματα, ως πηγή βιοκαυσίμων, ως τμήμα ζωοτροφών κ.α.

Με τη νέα εφεύρεση, αυτός ο καφές μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί και σε φίλτρα νερού, ιδίως για την κατακράτηση ιόντων βαρέων μετάλλων που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ακόμη έλληνες επιστήμονες του ΙΤΤ, η Αθανασία Αθανασίου και ο Γιάννης Λιάκος.

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση