HomeΚΟΣΜΟΣΣυνάντηση Γιλντιρίμ με την αντιπολίτευση για αλλαγές στο σύνταγμα

Συνάντηση Γιλντιρίμ με την αντιπολίτευση για αλλαγές στο σύνταγμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε την Τετάρτη (21/9) ότι ίσως συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τους επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του εθνικιστικού κόμματος για να συζητήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, σημειώνοντας πως αυτές θα προκύψουν μέσα από «συμβιβασμό».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετάβαση σ’ ένα προεδρικό σύστημα, την οποία ζητάει επίμονα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για οποιαδήποτε αλλαγή του Συντάγματος απαιτείται η υποστήριξη τουλάχιστον 367 βουλευτών, με το κυβερνών AKP να διαθέτει πλειοψηφία 316 εδρών στο κοινοβούλιο. Ο Γιλντιρίμ προέβη στις δηλώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα.

Παράλληλα τόνισε πως η Τουρκία δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για τους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας YPG, σημειώνοντας πως η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν διαφορετικές απόψεις για τους μαχητές. Η Ουάσιγκτον θεωρεί τους μαχητές του YPG σύμμαχο τους στην μάχη ενάντια στο  Ισλαμικό Κράτος στην Συρία, ενώ η Τουρκία τους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση