HomeΥΓΕΙΑΜειώθηκε η τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

Μειώθηκε η τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια ευχάριστη είδηση έρχεται, έπειτα από πολυετείς προσπάθειες και διαρκή πίεση σε κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρείες της Οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, καθώς η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKlei (GSK) μειώνει την τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου για τα παιδιά των προσφύγων και σε επείγουσες καταστάσεις κρίσεων.

Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, με δηλώσεις του στο color του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκφράζει τη βαθιά ικανοποίησή του για την απόφαση της GSK να μειώσει την τιμή του εμβολίου (3,05 δολάρια ανά δόση) κατά του πνευμονιόκκοκου, για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, η οποία ήταν διαθέσιμη μόνο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η GSK έκανε ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση για τη χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά που βιώνουν επείγουσες κρίσεις, όπως είναι τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται και στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Βεΐζης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η εμπειρία, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δείχνει ότι «πολλά παιδιά θα συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό- το ζωτικής σημασίας εμβόλιο- στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αδυνατούν να το χορηγήσουν εξαιτίας του υψηλού κόστους. Ευελπιστούμε ότι η GSK θα αδράξει την ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει ότι κάθε παιδί δικαιούται να προστατεύεται από τον πνευμονιόκοκκο, μειώνοντας την τιμή του συνολικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Για περισσότερα από έξι χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να διαπραγματευτούν χαμηλότερη τιμή για το εμβόλιο της πνευμονίας, με τις δύο μοναδικές εταιρίες που το παράγουν, την GSK και την Pfizer, προκειμένου κυβερνήσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλοντα κρίσεων να είναι σε θέση να προστατεύσουν τα παιδιά που πλήττονται από την πνευμονία στη διάρκεια διάφορων κρίσεων.

Με συνέντευξή του στο color ο Απόστολος Βεΐζης, είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η εκτίναξη του κόστους των παιδικών εμβολίων, που αγγίζει το 2.700%, κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

Μάλιστα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στο πλαίσιο της εμβολιαστικής κάλυψης παιδιών, σε διάφορους καταυλισμούς και τόπους διαμονής προσφύγων στην Ελλάδα, είχαν καταγγείλει ότι «πλήρωσαν 60 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου, το οποίο προμηθεύτηκαν από τοπικά φαρμακεία. Η τιμή αυτή είναι 20 φορές πιο ακριβή από τη χαμηλότερη τιμή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δράση των Γιατρών χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας οργάνωσαν μεγάλη εκστρατεία ανοσοποίησης, εμβολιάζοντας περίπου 7.000 παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών. Η θωράκιση αφορούσε σε δέκα κοινές παιδικές ασθένειες (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, αιμόφιλος ινφλουέντσας, ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα και πνευμονόκοκκο). Οι μαζικοί αυτοί εμβολιασμοί πραγματοποιήθηκαν στην Ειδομένη, το Πολύκαστρο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τον Κάτσικα, τη Φανερωμένη, την Κόνιτσα, τα Δολιανά, το Τσεπέλοβο, τη Φιλιππιάδα, το Λαύριο, τον Άγιο Ανδρέα, τις Θερμοπύλες, το Ελληνικό, τον Ελαιώνα, τον Πειραιά, την Ραφήνα και την Ελευσίνα. Το επόμενο χρονικό διάστημα η εκστρατεία αυτή θα συνεχιστεί και σε άλλους χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βεΐζης, η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι αναγκαία για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής του. Προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Το 2015, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους κατά της ιλαράς και περισσότερα από 326.00 κατά της μηνιγγίτιδας.

Η θωράκιση αφορά δέκα ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της πνευμονίας, η οποία παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς κρίσης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση