HomeΚΟΣΜΟΣΥΠΟΙΚ Βαυαρίας: Ο Γκάμπριελ θα βαδίσει στη γέφυρα της Αριστεράς για να γίνει καγκελάριος

ΥΠΟΙΚ Βαυαρίας: Ο Γκάμπριελ θα βαδίσει στη γέφυρα της Αριστεράς για να γίνει καγκελάριος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Τα όρια της ντροπής έχουν ξεπεραστεί. Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία να γίνει καγκελάριος, αν όχι με τη βοήθεια του λαού, τουλάχιστον με τη βοήθεια αριστερών κομμάτων.

Γι αυτό και θα βαδίσει πάνω στη γέφυρα την οποία κατασκευάζει το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke)» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, σε συνέντευξή του στην Die Welt.

Και αυτό, διότι θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κόκκινο-κόκκινο-πράσινο συνασπισμό (Σοσιαλδημοκράτες-Αριστερά-Πράσινοι), ο οποίος θα είναι και το μοντέλο για τη Γερμανία, μετά τις εθνικές εκλογές το 2017.

O Μάρκους Ζέντερ, εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι η καγκελάριος θα αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική της στο προσφυγικό. «Προβλέπεται αλλαγή πολιτικής. Οι δηλώσεις της καγκελαρίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πρόκειται για την ορθή προσέγγιση. Τα λόγια όμως πρέπει να τα ακολουθήσουν πράξεις» τόνισε.

Η Ανγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ότι έχουν γίνει λάθη στο προσφυγικό και έλαβε αποστάσεις από την έως τώρα πολιτική της, χωρίς όμως να δεσμευτεί συγκεκριμένα για κάποια αλλαγή πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, την απαίτηση του κόμματός του να τεθεί ένα ανώτατο όριο υποδοχή προσφύγων και είπε ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο (ενν. με το αδελφό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα). «Το ανώτατο όριο δεν είναι ισχυρογνωμοσύνη.

Ο όρος συμβολίζει ότι το μέχρι τώρα σύστημα δεν λειτουργεί και πρέπει να αλλάξει». Η χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) πρέπει «να αποδείξει από κοινού, αλλά συγχρόνως αποφασιστικά και χωρίς πολλές σκέψεις, ότι θέλουμε η Γερμανία να παραμείνει Γερμανία. Στο θέμα αυτό έχουμε να κάνουμε πολύ δουλειά ακόμα».

Ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, ο οποίος θεωρείται φαβορί στην κούρσα της διαδοχής του νυν πρέδρου του CSU και πρωθυπουργού του κρατιδίου Χορστ Ζέεχοφερ, είπε επίσης ότι «κατά το ανθρωπίνως δυνατό» η Ανγκελα Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια καγκελάριος στις εκλογές του 2017. Την απόφαση για τον αν το CSU θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο θα την πάρει το κόμμα 2017.

Κατέστησε όμως σαφές ότι, ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία και θα παραμείνει στη Βαυαρία. Ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να στείλει στο Βερολίνο την ισχυρότερη ομάδα για τις εθνικές εκλογές και ουδείς πρέπει να αποφύγει το καθήκον αυτό. Εμμέσως εννοούσε τον Μάρκους Ζέντερ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση