HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕρχεται και συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο για το λαθρεμπόριο

Ερχεται και συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο για το λαθρεμπόριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να βάλει τάξη στις (επτά στον αριθμό) συναρμόδιες για τους αντιλαθρεμπορικούς ελέγχους υπηρεσίες, ώστε να μη μπλέκονται οι ελεγκτές της μιας στα πόδια των ελεγκτών της άλλης χάνονται οι έλεγχοι λόγω ασυνεννοησίας πριν φτάσουν σε αποτέλεσμα, επιχειρεί η κυβέρνηση.​

Σχετική σύσκεψη είχαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ.Πιτσιλής​, ο ΓΓ Καταπολέμησης της Διαφθοράς κ.Βασιλειάδης, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Κωνσταντίνος Χρήστου κλπ.

Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για το λαθρεμπόριο, δημιουργείται κάτω από την «ομπρέλα» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ένα

μικτό διϋπηρεσιακό συλλογικό όργανο, με την επωνυμία «Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο» (Σ.Ε.Κ.), το οποίο θα λειτουργεί ως συντονιστικό κέντρο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ, δηλαδή τσιγάρα, ποτά, καύσιμα κλπ.

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο θα «διοικείται» από την Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και θα δίνουν όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που διαθέτουν το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σκοπός του είναι η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της λαθρεμπορίας προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. μέσω του συντονισμού των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στη δίωξη λαθρεμπορίου.

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο απαρτίζουν 7 άτομα, που θα αυξηθούν σε 20, από υπαλλήλους των ακόλουθων Υπηρεσιών (ή και άλλων αν κριθεί αναγκαίο):

α) της Γενικής Δ/νσης Τελωνείων και ΕΦΚ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ως Πρόεδρο.

β) της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Αντιπρόεδρο.

γ) της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ως Γραμματέα.

δ) της Δ/νσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ως μέλος.

ε) του Λιμενικού Σώματος, ως μέλος.

στ) της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ως μέλος.

ζ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΣΥΚΑΠ), ως μέλος.

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο. ως εθνική μονάδα πληροφοριών για τα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ., λαμβάνει, επεξεργάζεται και διαβιβάζει εμπιστευτικές πληροφορίες, από και προς άλλα κράτη. Εκπονεί και εισηγείται στρατηγικά σχέδια και επιχειρησιακά σχέδια κοινών διυπηρεσιακών ή διακρατικών δράσεων. Τα σχέδια αυτά πριν την υλοποίησή τους υποβάλλονται προς την Επιτροπή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού «Επιτροπή καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ.».

Για την εξυπηρέτηση του σκοπού και την άσκηση των αρμοδιοτήτων, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο αποκτά πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα των εμπλεκομένων Υπηρεσιών για κάθε σύστημα χωριστά. Η διάταξη αυτή υπερισχύει έναντι κάθε άλλης διάταξης περί φορολογικού ή άλλου απορρήτου οπουδήποτε και αν προβλέπεται.

Αναλαμβάνει όμως επιχειρησιακή δράση και το ίδιο για την έρευνα, τον έλεγχο και τη δίωξη κατά του λαθρεμπορίου προϊόντων υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ., με δικές του δυνάμεις ή με τη συνεργασία άλλων διωκτικών Υπηρεσιών.

Επίσης θα συνεργάζεται με τα άλλα συντονιστικά κέντρα που ήδη διαθέτουν οι εμπλεκόμενες Αρχές, ενώ θα κάνει στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων και των τάσεων που προκύπτουν από πληροφορίες, παρατηρήσεις και κοινές δράσεις έρευνας και ελέγχου.

Τα αποτελέσματα αυτά κοινοποιούνται μόνο στη Διυπουργική Επιτροπή για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας στα προϊόντα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. .

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση