HomeΚΡΗΤΗΜε επισημότητα οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου – Στο Σελί και ο Π. Κουρουμπλής

Με επισημότητα οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου – Στο Σελί και ο Π. Κουρουμπλής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο χώρο του μνημείου στην περιοχή Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας το Σεπτέμβριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου-Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας ενώ στέφανα στο μνημείο κατέθεσαν: ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Βιάννου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διεκδικήσεων Γερμανικών οφειλών, εκπρόσωποι στρατιωτικών, κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της δημόσιας εκπαίδευσης, απόστρατοι και έφεδροι αξιωματικοί, αντιστασιακές οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς.

5

Στην εκδήλωση με την παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος πραγματοποίησε ο εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Ιωάννης Διακάκης, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, και απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη χορωδία του Δήμου Βιάννου  «ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ».

Δήλωση του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη 

Ο βουλευτής Βαρδάκης Σωκράτης με αφορμή την εκδήλωση Τιμής, Μνήμης και Διεκδίκησης για το ολοκαύτωμα της Βιάννου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «73 χρόνια σήμερα από το ολοκαύτωμα της 14ης Σεπτεμβρίου του 1943 και είμαστε εδώ, όχι μόνο για να τιμήσουμε τους ήρωες, αλλά και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στο να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη και την διεκδίκηση για την δικαίωση όλων εκείνων που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, για να ζούμε σήμερα με αξιοπρέπεια. Είμαστε επίσης εδώ, για να υποκλιθούμε σε όλους τους προγόνους μας που σήκωσαν στους ώμους τους τον βαρύ σταυρό του πένθους και της ορφάνιας μας. Να τιμήσουμε τις γυναίκες και τα ορφανά, που η πεινά και η καταστροφή που άφησε πίσω της η γερμανική θηριωδία δεν τους λύγισε, που στάθηκαν στα πόδια τους και κράτησαν όρθιο και ζωντανό τον τόπο μας. Για όλους αυτούς αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε δικαιοσύνη, δικαίωση και αποζημίωση. »

viannos_vardakis_180916 (1)

 

Ο χαιρετισμός του γραμματέα ΠΕ ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη

Μέρες όπως η σημερινή, για τον εορτασμό της 73ης Επετείου του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, είναι πολύ σημαντικές στην πορεία ενός έθνους. Η ιστορική μνήμη είναι αυτή που διατηρεί την ταυτότητα των εθνών ζωντανή στο πέρασμα των αιώνων.

Από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 1943, 401 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στις επαρχίες της Βιάννου και της Ιεράπετρας, στο δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα της χώρας, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Η εκτέλεση των ανδρών έγινε σε αντίποινα για την πανωλεθρία που υπέστησαν οι Ναζί στην περιοχή της Κάτω Σύμης από την ηρωική αντίσταση των Κρητικών.

Άνδρες εκτελέστηκαν, οικογένειες ξεκληρίστηκαν, χωριά κάηκαν, σπίτια και περιουσίες καταστράφηκαν!    1

Τιμούμε σε τούτον εδώ, τον ιερό τόπο, το Σελί Αμιρών της μαρτυρικής Βιάννου, τους αγωνιστές που έπεσαν για την πατρίδα. Διατηρούμε την μνήμη των ηρώων που με αυταπάρνηση αντιμετώπισαν τη θηριωδία και την αγριότητα των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Αυτή τη μνήμη τιμούμε σήμερα. Τη μνήμη αυτών που χάθηκαν, στις διώξεις και στις σφαγές, στα τάγματα εργασίας, στα πεδία των μαχών.

Παράλληλα, διατηρούμε ζωντανό το μήνυμα της θυσίας των εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, οι οποίοι πλήρωσαν το δικαίωμα και την ελπίδα τους να δουν ελεύθερη την πατρίδα μας και το νησί μας.

4

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά στεκόμαστε ευλαβικά και τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε, ειδικά ζητάμε από την Κυβέρνηση, από την εκάστοτε Κυβέρνηση, να διεκδικεί τις αποζημιώσεις από τη Γερμανική Κυβέρνηση. Οφείλουν να δώσουν στις οικογένειες όλες που οι άνθρωποι τους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και στράφηκαν ενάντια στον κατακτητή, αυτό που πρέπει. Από την δική μας πλευρά, εμείς οι νεότεροι δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά να κρατάμε ζωντανά στη μνήμη την θυσία των εκατοντάδων πατριωτών.

2

Δήλωση Δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη

Τιμάμε σήμερα την μνήμη των 461 θυμάτων της ναζιστικής περιόδου, θύματα της μεγαλύτερης βαρβαρότητας που έχει επιδείξει η ναζιστική κατοχή. Είμαστε εδώ σε ένα αγώνα μνήμης ενάντια στη λήθη και ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να σταθεί στο καθήκον της διεκδικώντας τις πολεμικές αποζημιώσεις για να βρουν επιτέλους δικαίωση, και ανάπαυση οι ψυχές των αθώων θυμάτων. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε, και να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ σε ένα αγώνα που δεν θα αφήσουμε ποτέ να έλθει η λήθη αλλά καθημερινά με κάθε τρόπο  θα διεκδικούμε το δίκαιο αίτημα μας.3

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση