HomeΚΟΣΜΟΣΣαν σήμερα πριν από 8 χρόνια κατέρρευσε η Lehman Brothers

Σαν σήμερα πριν από 8 χρόνια κατέρρευσε η Lehman Brothers

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, αποφράδα ημέρα για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, χιλιάδες Γερμανοί μικροεπενδυτές είδαν τα χρήματα που είχαν επενδύσει σε πιστοποιητικά καταθέσεων (CDs) να κάνουν φτερά. H παγκόσμια οικονομία δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα ενώ η εμπιστοσύνη χιλιάδων μικροεπενδυτών κλονίστηκε ανεπανόρθωτα.

Η δημόσια κατακραυγή ήταν μεγάλη δεδομένου ότι στους επενδυτές δεν είχε καταστεί σαφές ότι τα πιστοποιητικά καταθέσεων μπορούν να χάσουν κάθε αξία σε περίπτωση που χρεοκοπήσει η τράπεζα που τα έχει εκδώσει.

Ένας από τους διευθύνοντες συμβούλους της Lehman Brothers δέχεται την κατακραυγή των επενδυτών οι οποίοι είδαν τις καταθέσεις τους να κάνουν φτερά εν μια νυκτί

Η πτώχευση της Lehman Brothers είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, με ενεργητικά που ανέρχονται στα 640 δισεκατομμύρια δολάρια δολάρια. Η επιχείρηση που 158 χρόνια αργότερα επρόκειτο να αναδειχθεί σε έναν παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κολοσσό, ξεκίνησε ως κατάστημα γενικού εμπορίου στον αμερικανικό Νότο.

Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2008, η Lehman Brothers ανακοινώνει τη χρεοκοπία της μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για πιθανή εξαγορά και την απροθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης να δαπανήσει δημόσιο χρήμα για μία πιθανή συμφωνία. Η τιμή της μετοχής κατρακυλά στα 21 σεντς.

Παρά τις οδυνηρές εμπειρίες του παρελθόντος, τέτοιου είδους χρηματοοικονομικά «στοιχήματα» είχαν ιδιαίτερη ζήτηση το τελευταίο διάστημα. Ένα γεγονός που δεν έγινε ευνοϊκά δεκτό από τη Γερμανική Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας (Bafin), η οποία σκοπεύει τώρα να απαγορεύσει για πρώτη φορά μια ολόκληρη σειρά επενδυτικών προϊόντων. Η πρωτοβουλία της συναντά ωστόσο αντιστάσεις από εκπροσώπους της γερμανικής χρηματαγοράς.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση