HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗμερίδα για την βιοηθική στη Νεάπολη

Ημερίδα για την βιοηθική στη Νεάπολη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ημερίδα με τίτλο «Βιοηθική: Η ηθική της ζωής στην εποχή της βιοτεχνολογίας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στο Παλαιό Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου.

Πρόκειται για μία διοργάνωση του διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Βιοηθική που λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004. Αποτελεί συντονισμένη εκπαιδευτική ενέργεια του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, και των Τμημάτων Ιατρικής, Βιολογίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνιστά ακαδημαϊκή καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά δημιουργείται στη χώρα μας ένα πλέγμα πανεπιστημιακών Τμημάτων με αντικείμενο την εκπαιδευτική έρευνα σ’ έναν κλάδο αιχμής, που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση διεθνώς.

BIOHTHIKH

Η Βιοηθική, ως το πεδίο κριτικής προσέγγισης και επαναθεώρησης των αρχών και κριτηρίων της πράξης στην εποχή της βιοτεχνολογίας, αποτελεί κανονιστική διερεύνηση των ηθικών ζητημάτων που απορρέουν από τις βιοιατρικέςκαινοτομίες και τις εφαρμογές τους. Από επιστημολογική άποψη, μέσα από τη συνάντηση παραδοσιακά διχοτομημένων κλάδων των ανθρωπιστικών και των φυσικών επιστημών, το συγκεκριμένο πεδίο καλείται να επεξεργαστεί μια κριτική θεώρηση της σχέσης βιοεπιστήμης και ηθικής, από τη σκοπιά όχι απλώς μιας ηθικής της επιστήμης και την τεχνολογίας, αλλά μιας κοινωνικής και πολιτικής ηθικής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση