HomeΚΡΗΤΗ5.000 επισκέπτες στο Φεστιβάλ κρητικής παράδοσης – Με επιτυχία η διοργάνωση

5.000 επισκέπτες στο Φεστιβάλ κρητικής παράδοσης – Με επιτυχία η διοργάνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

5.000 επισκέπτες πέρασαν από την πλατεία Ελευθερίας και μαγεύτηκαν από το 1ο Φεστιβάλ Κρητικής Παράδοσης και Ελληνικής Διατροφής που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Σε έναν χώρο πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων παρουσιάστηκαν τα προϊόντα τριάντα και πλέον μικρών παραγωγών από όλο το νησί, μέσα από τους ήχους της κρητικής λύρας από το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα  των παράλληλων εκδηλώσεων.

ΕΚΘΕΣΗ 1

Η εξαήμερη γιορτή χρωμάτων, ήχων και γεύσεων, εντάσσονταν  στο 2ο Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου με τον γενικό τίτλο: «Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» και τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Την  Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία,στην αίθουσα «Μανώλη Καρέλλη» (πρώην «Ανδρόγεω»), ενημερωτική  ημερίδα με θέμα: «Πως η Ανάδειξη της Ποιότητας των Αγροτικών Προϊόντων Οδηγεί στην Υπεραξία τους».

ΕΚΘΕΣΗ 3

Τις εργασίες της ημερίδας προλόγισε  ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου σε Θέματα Προγραμματισμού – Οργάνωσης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Διαφάνειας – Περιβάλλοντος – Αγροτικής Ανάπτυξης και Συντονισμού Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, Κος Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών.

ΕΚΘΕΣΗ 4

Την εκδήλωση τίμησαν με την Παρουσία τους οι κκ Νίκος Χρονάκης, Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ευρωβουλευτή και επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Κου Μανώλη Κεφαλογιάννη, Δημήτρης Κουτεντάκης, Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Ηρακλείου και Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Κου Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι και μετέφεραν την στήριξη των προαναφερόμενων Βουλευτών στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Συγχαρητήρια επιστολή για την προσπάθεια απέστειλε και ο Βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κος Βασίλης Kεγκέρογλου.

ΕΚΘΕΣΗ 5

Παρόντες επίσης με δυναμική παρουσία και θέσεις κατά την διεξαγωγή των συζητήσεων ήταν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμαρίου για Αγροτικά Θέματα Κος Γεώργιος Σταθοράκης, ο Κος Πρίαμος Ιερωνυμάκης, Πρόεδρος των Αμπελουργών Ηρακλείου, καθώς και ο συνεργάτης του Πολιτικού Γραφείου του Ευρωβουλευτή Κου Μανώλη Κεφαλογιάννη, Κος Κώστας Κεφαλογιάννης.

ΕΚΘΕΣΗ 11

Οι εισηγητές

Σε μία εκδήλωση τεσσάρων ωρών οι εισηγητές ήταν:

Ιωάννης Γρηγοράτος, Γεωπόνος- Μελετητής, με θέμα: «Πιστοποίηση: Ο Θεμέλιος Λίθος Ανάδειξης της ποιότητας των Ελληνικών Γεωργικών Προϊόντων. Το Παράδειγμα του Ελαιολάδου»,

Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα, με θέμα: «Δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης που Στοχεύουν στην Αύξηση της Προστιθέμενης Αξίας των Αγροτικών Προϊόντων του Νησιού»

Dr Αλέξανδρος Στεφανάκης, Πρόεδρος Παραρτήματος ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κρήτης- Κτηνίατρος με θέμα: «Ο Ρόλος των Προϊόντων του Αγροτοδιατροφικού Τομέα στην Ισόρροπη Ανάπτυξη της Κρήτης»

Δημήτρης Ψαρράς, Συντονιστής Οργάνωσης με θέμα: «ΦΟΙΝΙΞ» Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης, «Η Διαφοροποίηση του Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Προϊόντος και Επαγγέλματος  Αναδεικνύει την Αξία των Προϊόντων- Τοπικός Σχεδιασμός», ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους.

ΕΚΘΕΣΗ 12

Τα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα της ημερίδας, όπως αποτυπώθηκαν από τον κεντρικό ομιλητή Κον Ιωάννη Γρηγοράτο, γεωπόνο – μελετητή, σύμβουλο γεωργικών επιχειρήσεων, είναι:

  • Για να λάβει ένα αγροτικό προϊόν την αναλογούσα σε αυτό προστιθέμενη αξία, πρέπει να έχει την κατάλληλη πιστοποίηση και τις σημάνσεις που ακολουθούν την πιστοποίηση αυτή. Ο ανωτέρω γενικός κανόνας εξιδανικεύεται στα προϊόντα της Κρήτης, τα οποία λόγω του DNA των ποικιλιών τους, της μακραίωνης καλλιέργειάς τους και του μικροκλίματος της Κρήτης είναι από μόνα τους ιδιαίτερα προϊόντα και οι ανάλογες σφραγίδες επιβεβαιώνουν και αναδεικνύουν την ποιότητα αυτή.
  • Τα πρότυπα Πιστοποίησης που διέπουν ένα προϊόν αφορούν την διαδικασία της παραγωγής καθώς και αυτή της μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας των προϊόντων.
  • Η διαδικασία της πιστοποίησης της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων υπακούει σε κανόνες που σκοπό έχουν το τελικό προϊόν να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία των δυνητικών πελατών, εγχωρίως και διεθνώς και να προσδίδει στο προϊόν αυτό υψηλότερες τιμές. (Πρότυπα AGRO 2.1, 2.2, GLOBAGAP, κλπ). Ο σεβασμός στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγεία του παραγωγού και αυτήν του καταναλωτή αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της όλης διαδικασίας παραγωγής του προϊόντος.
  • Η ποιότητα δεν αποδεικνύεται διά των λόγων και δεν αποτελεί μια υποκειμενική και εγωιστική έννοια (π.χ. το δικό μου λάδι είναι το καλλίτερο του κόσμου), αλλά είναι αντικειμενικά μετρήσιμη από χημικές διαδικασίες και γευσιγνωστικές επισημάνσεις που συνοδεύουν το τελικό προϊόν. Οπότε, πέραν της παραγωγής του, κατά την μεταποιητική – τυποποιητική διαδικασία του, πιστοποιούνται:

ΗΜΕΡΙΔΑ 1

−          Η ασφάλεια του προϊόντος με το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005

−          Η παραγωγική του διαδικασία και αυτή της παροχής των υπηρεσιών (ISO 9001:2008)

−          Η προστασία του περιβάλλοντος κατά την όλη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας (ISO 14001:2004)

−          Η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, που αποτελεί αδήριτη ανάγκη των καιρών και αφορά την ιχνηλάτιση με βήματα εμπρός (από τον παραγωγό στον καταναλωτή) και βήματα πίσω (από τον καταναλωτή στον παραγωγό) σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22005:2007

−          Η προέλευση από μια περιοχή κατοχυρωμένη ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

ΗΜΕΡΙΔΑ 2

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη διείσδυση του συνόλου, σχεδόν, των Κρητικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, καθώς και στη ανάδειξή τους στην Κρητική αγορά, η οποία εξυπηρετεί εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο.

Η υπάρχουσα κατάσταση παρουσιάσθηκε  με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο  από την  κ. Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη,   Αντιπεριφερειάρχη  πρωτογενούς τομέα, τον κ. Αλέξανδρο Στεφανάκη, Πρόεδρο του Παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και τον κ. Δημήτριο Ψαρρά, Συντονιστή Εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης.

Εφόσον, για τα βήματα που θα ακολουθήσουν υπάρξει η θέληση και η προτροπή των αρμοδίων να εφαρμοστούν τα παραπάνω στα πλείστα όσα των Κρητικών αγροτικών προϊόντων, από αύριο πρέπει να εκκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης των παραγωγών της Κρήτης, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, η ένταξη στα Μέτρα της Δράσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 και η αναζήτηση των λίαν ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων.

ΗΜΕΡΙΔΑ 3

Το τελευταίο, θα αποτελέσει αντικείμενο προς έρευνα και υλοποίηση με την τοποθέτησή τους στην αγορά, μέσω προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στον Αγροδιατροφικό τομέα, Προγραμμάτων της «μήτρας» της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, δηλαδή των Βρυξελλών, για την προβολή και διάδοση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν αγροτικά προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και εξειδικευμένων παραμέτρων της ποιότητας αυτής.

ΗΜΕΡΙΔΑ 5

Οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους ευχαριστούν όσους παρευρεθήκαν και βοήθησαν στην έκθεση ενώ έδωσαν ραντεβού για τον επόμενο χρόνο.

ΗΜΕΡΙΔΑ 6 ΗΜΕΡΙΔΑ 7 ΕΚΘΕΣΗ 9 ΕΚΘΕΣΗ 8 ΕΚΘΕΣΗ 7 ΕΚΘΕΣΗ 6

Διαφήμιση
Διαφήμιση