HomeΚΡΗΤΗ«Ναι» στους πρόσφυγες αποφάσισε η ΠΕΔ Κρήτης – Συστάθηκε ειδική επιτροπή

«Ναι» στους πρόσφυγες αποφάσισε η ΠΕΔ Κρήτης – Συστάθηκε ειδική επιτροπή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση η ΠΕΔ Κρήτης τελικά ήρθε σε συμφωνία για τους 2.000 πρόσφυγες που αναμένονται στο νησί στα τέλη του Νοέμβρη μετά τις εξαγγελίες Μουζάλα.

Η συνεδρίαση των δημάρχων της Κρήτης – παρουσία ευρωβουλευτών, περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών και μερίδας βουλευτών του τόπου – άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα.

Κατά την συνεδρίαση τέθηκε επί… τάπητος το κυβερνητικό σχέδιο για τους πρόσφυγες στην Κρήτη έτσι όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα πριν λίγες ημέρες.

Δείτε εδώ αναλυτικά τον σχεδιασμό

PED KRHTHS (5)

Τα τρία σημεία που αποφασίστηκαν στην ΠΕΔ Κρήτης

Τρία είναι τα σημεία που συζητήθηκαν στην σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης και στα οποία πάρθηκαν αποφάσεις.

Πρώτο σημείο: Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να τηρηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την φιλοξενία των 2.000 προσφύγων που αναμένονται στην Κρήτη. Οι περισσότεροι δήμαρχοι του νησιού – με εξαίρεση του δημάρχου Αποκορώνου αλλά και Ιεράπετρα – αποφάσισαν πως το καλύτερο σενάριο είναι οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε σπίτια αλλά και ξενοδοχεία παρά να δημιουργηθούν ειδικές δομές.

PED KRHTHS (1)

Δεύτερο σημείο: Στη συνέχεια συζητήθηκε η κατανομή των προσφύγων στην Κρήτη. Ο σχεδιασμός έκανε λόγο για 500 πρόσφυγες ανά νομό – συνολικά 2.000 πρόσφυγες – με τους δημάρχους της Κρήτης να αποφασίζουν πως η κατανομή θα γίνει με πληθυσμιακά κριτήρια.

PED KRHTHS (2)

Τρίτο σημείο: Υπάρχουν αρκετά ακόμα ζητήματα τα οποία δεν έχουν αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση ως προς το σχέδιο της φιλοξενίας προσφύγων. Γι’ αυτά τα ζητήματα, που χρήζουν άμεσης απάντησης, συστάθηκε ειδική επιτροπή. Σύμφωνα με την συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, η ειδική αυτή επιτροπή αποτελείται από τους δημάρχους: Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Μινώα Πεδιάδος και Αγίου Βασιλείου.

PED KRHTHS (4)

Οι βουλευτές της ΝΔ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης απουσιάζουν οι βουλευτές της ΝΔ του νησιού, οι οποίοι από χθες με κοινή τους ανακοίνωση είχαν μεταξύ άλλων επισημάνει ότι:

«Δεν αναγνωρίζουν και δεν συμμετέχουν σε καμία συνεδρίαση αν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση, ή έστω κυβερνητική εκπροσώπηση για το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού».

Την κοινή ανακοίνωση υπέγραφαν οι βουλευτές της ΝΔ: Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας ΠΕ ΝΔ, Ιωάννης Πλακιωτάκης, τέως πρόεδρος ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη συντονίστρια ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, υπεύθυνος τομέα Εξωτερικών.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο αύριο το απόγευμα συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, στις 17:55 με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση