HomeΚΟΣΜΟΣΗ Ιταλία τάσσεται κατά των εγγυήσεων τρίτων χωρών στην Κύπρο

Η Ιταλία τάσσεται κατά των εγγυήσεων τρίτων χωρών στην Κύπρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ξένες μονομερείς επεμβάσεις και στο πλαίσιο της λύσης είναι αναγκαίο να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση κατά την οποία θεωρούνται απαραίτητες οι εγγυήσεις, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός Υπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Κύπρο.

Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και δήλωσε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Τουρκία σε 2-3 βδομάδες να συμβάλει από την πλευρά της Ιταλίας στη διπλωματική αυτή προσπάθεια για επίλυση επιτέλους αυτού του προβλήματος.

Την ίδια ώρα ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε ότι αν οι δύο πλευρές στο Κυπριακό καταφέρουν να συμφωνήσουν στα θέματα των εγγυήσεων και του εδαφικού, με το τελευταίο, όπως είπε, να μην έχει ακόμη συζητηθεί, τότε «γιατί όχι» να μην υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του 2016. «Θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους μήνες να δούμε πώς προχωρά (η διαδικασία)», συμπλήρωσε. Ο κ. Τζεντιλόνι συναντήθηκε επίσης με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τζεντιλόνι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τις πρόσφατες εξελίξεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί εξέτασαν τις σχέσεις Κύπρου-Ιταλίας και συμφώνησαν ότι παρά το γεγονός ότι αυτές βρίσκονται σε παραδειγματικό επίπεδο, θα εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση και την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας.

Επιπρόσθετα, οι κ.κ. Κασουλίδης και ΤΖεντιλόνι εξέτασαν τις εξελίξεις όσον αφορά στα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή, με τον Κύπριο ΥΠΕΞ να εκφράζει την πεποίθηση ότι με την παρουσία των ιταλικών εταιρειών ENI και EDISSON στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ιταλία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και να συμβάλει στην πολιτική συνεργασίας και συνεργειών, που επιδιώκει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο Brexit, αντηλλάγησαν απόψεις για τον αριθμό των αλλαγών που θα επιφέρει η απόφαση, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η Κύπρος θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να πιστωθεί με χρόνο για να καθορίσει πώς οραματίζεται τη μελλοντική του σχέση με την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό, καθότι η αβεβαιότητα έχει συνέπειες και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Κύπρου, ότι δηλαδή εναπόκειται στην Τουρκία να αντιδράσει θετικά, ώστε να σημειωθεί απτή πρόοδος στην ενταξιακή της πορεία, ειδικότερα στα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Πρόσθεσε ότι «η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση της χώρας πιο κοντά στα δημοκρατικά πρότυπα της ΕΕ, μέσα από την εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων». Εντούτοις, η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, συμπλήρωσε.

Συνάντηση με Ακιντζί

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών μετέβη στα κατεχόμενα και συναντηθηκε και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε «συγκρατημένα αισιόδοξη» την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν ακόμη ορισμένες δυσκολίες.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του να είναι κανείς λογικός και ρεαλιστής, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιδείξει «λογική και ρεαλισμό, να γνωρίζει τα όρια της και να κατανοεί τι είναι εφικτό και τι όχι».

Υπάρχει εκεχειρία στο νησί, είπε, αλλά χωρίς μια διαρκή, και αμοιβαία αποδεκτή λύση πάντοτε μπορούν να δημιουργούνται προβλήματα.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος στους πολίτες για να γνωρίσουν τις λεπτομέρειες (μιας λύσης) προτού να ψηφίσουν και εξέφρασε την ελπίδα να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο στους επόμενους μήνες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση